Putin razgovarao sa Kameronom i Merkel o Krimu

Proruski parlament na crnomorskom poluostrvu proglasio je pripajanje Rusiji i raspisao referendum o otcepljenju od Ukrajine 16. marta.

Nemačka kancelarka je Putinu rekla da je referendum o pripajanju Krima Rusiji, zakazan za 16. mart, u suprotnosti sa međunarodnim pravom, saopštila je nemačka vlada, a preneo Rojters.

Ona je, takođe, izrazila žaljenje zbog toga što nije postignut nikakav napredak po pitanju formiranja "međunarodne kontakt grupe" koja bi mogla pronaći političko rešenje za krizu u Ukrajini.

"Ona (Merkelova) je istakla da treba hitno postići rezultat po tom pitanju", navedeno je u saopštenju nemačke vlade.

Merkelova je u četvrtak izjavila da, ukoliko narednih dana ne bude formirana međunarodna kontakt grupa i ne bude postignut napredak u pregovorima sa Rusijom, onda postoji mogućnost da EU uvede nove sankcije Rusiji, kao što su zabrana viza i zamrzavanje bankovnih računa.

Ruski predsednik je izjavio da želi da pronađe "diplomatsko rešenje" za krizu u Ukrajini u razgovoru sa britanskim premijerom, saopštio je Dauning strit, preneo je AFP.

Kameron je pozvao Putina da bi apelovao na njega da "smiri" situaciju u Ukrajini i podrži formiranje kontakt grupe što bi vodilo ka direktniim pregovorima između Moskve i novih lidera u Kijevu.

"Predsednik Putin se složio da je svima nama u interesu da Ukrajina bude stabilna. On je rekao da Rusija želi da pronađe diplomatsko rešenje za krizu i da će sutra razmotriti predlog o formiranju kontakt grupe sa ministrom spoljnjih poslova Sergejem Lavrovim", rekla je portparolka Dauning strita.

Kameron je Putinu jasno stavio do znanja da Velika Britanija zajedno sa evropskim partnerima i SAD "želi da radi sa Rusijom na pronalaženju diplomatskog rešenja za situaciju u Ukrajini, uključujući Krim".

Britanski premijer je Putinu rekao da Britanija "priznaje pravo svih ukrajinskih građana da odlučuju o svojoj budućnosti" i da izbori zakazani za maj "predstavljaju nabolji način da se to učini".

Putin je u razgovoru sa Merkelovom i Kameronom rekao da je sve što su vlasti na Krimu preduzele u skladu sa međunarodnim pravom, saopštio je Kremlj, javio je Itar-Taš.

Proruski parlament na crnomorskom poluostrvu proglasio je pripajanje Rusiji i raspisao referendum o otcepljenju od Ukrajine 16. marta.

"Putin je naročito istakao da su koraci koje su preduzele legitimne krimske vlasti u skladu sa međunarodnim pravom i imaju za cilj sprovođenje legitimnih interesa stanovnika Krima", navedeno je u saopštenju Kremlja, koje prenose agencije.

On je sagovornicima skrenuo pažnju na činjenicu da aktuelne vlasti u Kijevu ništa ne čine da zaustave "divljanje" ultranacionalista i radikalnih snaga u ukrajinskoj prestonici i drugim oblastima te zemlje.

Foto: Beta/AP/RIA Novosti/Alexei Nikolsky
izvor: B92

Pogledajte još