Milioni godina do današnje dužine: Kako je tekla evolucija penisa

Odrasla muška gorila ima penis oko 4 cm, dok je naš najbliži rođak – šimpanza mogla da se pohvali dužinom od 8 cm.

Ali, to je još uvek relativno malo u odnosu na tipične mere našeg ponosa koje iznose između 13 cm i 18 cm. Naravno, 7 miliona godina evolucije nas deli od majmuna, ali kako smo došli do sadašnjih mera?

Postoji teorija da devojke jednostavno vole momke sa većim penisima.
Australijsko istraživanje iz 2013. godine rađeno je na ženama kojima su komjuterski predstavljene slike sa različitim tipovima tela i različitom dužinom penisa. Kako se ispostavilo, dame su uglavnom ocenile da bolje izgledaju obdareni muškarci.

"Pre nego što smo nosili odeću, ovo je bio jedan od načina kako su žene mogle da sude o atraktivnosti muškaraca", kaže autor studije, Brajan Mauc.

Veličina penisa može da pomogne ženama da postignu vaginalni orgazam koji se dosta razlikuje od klitoralnog orgazma. Škotski istraživači su otkrili da je od 300 žena, polovina doživela vaginalni orgazam u toku mesec dana, a jednoj trećini žena su potrebni muškarci koji mogu da postignu dublju penetraciju tokom odnosa.

Devojke koje su navijale za duži penis, doživele su više orgazama u prethodnom mesecu, u odnosu na ostale žene.

Isto može da važi i za žene koje doživljavaju klitoralni orgazam: U istraživanju na Univerzitetu u Teksasu, 90% žena je reklo da je za njihov orgazam važnija debljina penisa od dužine.

Ili je možda razlog zašto imamo veći penis od svojih predaka čisto mehanički. Neki naučnici su predložili da vrh penisa koji podseća na gljivu, jedinstven među primatima, može imati funkciju uklanjanja semene tečnosti iz žene ostale od prethodnih seksualnih odnosa.

Istraživači Univerziteta u Albani su otišli toliko daleko da su potvrdili ovu ideju koristeći veštačku vaginu i penis. Anatomski korektnim dildoom uspeli su da počiste 91% prethodne sperme, u poređenju sa modelom bez glavića koji je uspeo da počisti samo 35%.

Naravno, ne postoji istraživanje koje nam sigurno pokazuje kako su naši penisi evoluirali, ali dokle god su žene u vašem život srećne, ne brinite. Ono što nas sigurno razdvaja od majmuna jesu naše ogromne genitalije, piše menshealth.rs.

Izvor: menshealth.rs

Pogledajte još