Zašto su vene plave ako je krv crvena?

Kada svetlo dospe u ljudsko tkivo, ono se rasipa na sve strane kroz ćelije i ostale strukture. To svetlo je ili apsorbovano u tkivo ili nestane kroz površinu kože. Svetlo koje nestane kroz površinu kože, ili se reflektuje, mi možemo da vidimo golim okom.

Krv je obično crvena zbog hemoglobina, proteina koji je zadužen za nošenje kiseonika u crvena krvna zrnca, a koji apsorbuje mnogo plavog svetla i reflektuje mnogo crvenog svetla. Setite se nekoga ko poplavi u licu – to obično znači da u njegovom organizmu nema dovoljno kiseonika.

Vene, za razliku od arterija, nose deoksigenisanu krv, koja u tkivu oko vena apsorbuje mnogo više crvenog svetla od krvi bogate kiseonikom.

Što je više apsorbovanog crvenog svetla, to ga manje vidimo. Kada se crveno svetlo apsorbuje u vene, ali se i reflektuje sa tkiva oko vene, mi na površini kože vidimo da je crveniji deo iznad vene, a ne oko njih.

Duboke vene će delovati plavlje zbog deoksigenisane krvi koju sadrže, a koja reflektuje manje crvenog svetla nego ostala tkiva.

Ovo kreira, svojevrsnu, optičku iluziju. Vena izgleda plavo, ne zbog toga što se reflektuje više plavog svetla, već zato što se manje crvenog svetla reflektuje iz same vene, a ne iz tkiva oko nje.

Zato što su talasi plavog svetla kraći od crvenih, vene koje su duboko ispod površine kože će izgledati plavlje.

Ovo deluje kontradiktorno, ali to znači da će apsorbovati dugačko, crveno svetlo, a da će kratko, plavo, “udariti” na mestu iznad vene i “odskočiti” nazad u naše oči pre nego što se uopšte apsorbuje.

Ukratko, vene deluju plavo jer nose deoksigenisovanu krv, što znači da reflektuju manje crvenog svetla od okolnih tkiva. A, što je dublja vena, to ona deluje plavlje.

Izvor: Vesti.ba
Foto: sxc.hu

Pogledajte još