STRUČNJACI OTKRILI: Na koja tri simptoma anemije bi trebalo obratiti pažnju?

Najčešći tip anemije kod ljudi je anemija prouzrokovana nedostatkom gvožđa.

Kako objašnjavaju lekari, crvena krvna zrnca imaju značajnu ulogu u održavanju našeg celokupnog zdravlja. Pomažu u prenosu kiseonika iz naših pluća u druge delove tela izbacujući ugljen dioksid koji pluća izdišu.

Anemija zbog nedostatka gvožđa nastaje kada u telu nedostaje crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe je važan mineral koji pomaže telu da proizvede dovoljno supstance u crvenim krvnim zrncima, koja im omogućava da prenose kiseonik, a koja se naziva hemoglobin, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mejo.

Međutim, na anemiju prozrokovanu nedostatkom gvožđa mogu da ukažu neki vidljivi, ali i suptilni simptomi koje, kažu lekari, nikada ne bi smeli da ignorišemo.

Najčešći simptomi koji ukazuju na anemiju prouzrokovanu nedostatkom gvožđa su:

Gubitak energije i umor

Anemija je posledica niskog nivoa crvenih krvnih zrnaca u telu. To je kada telo ne može efikasno da prenosi kiseonik do telesnih tkiva. Rani znak anemije usled nedostatka gvožđa je ekstremni umor i slabost.

Osobi može da bude teško da obavlja normalne aktivnosti, može da ima problema sa spavanjem ili izvođenjem blagih do umerenih vežbi.

Ubrzano lupanje srca

Kao što je već pomenuto, gvožđe pomaže u proizvodnji hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji pomažu u prenosu kiseonika u telu.

Nedovoljna količina ili nedostatak hemoglobina može da primora srce da dodatno pumpa za transport kiseonika. Ovo može da prouzrokuje nepravilnosti u otkucaju srca, što dovodi do ubrzanog kucanja srca, koje se naziva i lupanje srca.

Kratkoća daha

Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, oni sa blagom ili umerenom anemijom zbog nedostatka gvožđa obično ne pokazuju simptome.

Ostali, međutim, mogu da imaju kratak dah, koji je jedan od najčešćih simptoma. Ovo se dešava zbog nedovoljne količine gvožđa u telu, što zauzvrat ograničava proizvodnju hemoglobina koji pomaže u transportu kiseonika iz pluća u različite delove tela.

Drugi uobičajeni simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju su:

– bleda boja kože,
– bolovi u grudima,
– glavobolje,
– vrtoglavice,
– hladne šake i stopala,
– bolovi u jeziku,
– lomljivi nokti,
– gubitak apetita.

Ko je u povećanom riziku?

Nedostatak minerala je najčešći kod žena, posebno kod žena tokom menstruacije. To se dešava zbog gubitka krvi koji žene doživljavaju tokom tog perioda.

Vegetarijanci su takođe izloženi riziku od nedostatka gvožđa jer je meso jedan od najboljih izvora gvožđa.

Prema klinici Mejo, bebe, posebno one koje su imale malu porođajnu težinu ili su rođene pre vremena, koje ne dobijaju dovoljno gvožđa iz majčinog mleka ili formule, mogu da budu izložene riziku od nedostatka gvožđa.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još