Telekom: Za dva meseca iPhone i na srpskom

Posle dugogodišnjih pregovora „Epl“ je, konačno, odlučio da svoje telefone ponudi i na srpskom tržištu. Osim nas, od zemalja u okruženju, oni nisu dostupni samo još u BiH, bar ne u regularnoj prodaji. Direktor Telekoma kaže da će ajfon telefoni moći da se kupuju u njihovim poslovnicama i na ugovor, u okviru tarifnih paketa koji postoje u ponudi.

"U toku su testiranja uređaja i korisnicima će biti dostupni najkasnije za dva meseca. Dogovor sa „Eplom“ je važan i zato što će preseći sive kanale kojima ajfon ilegalno stiže do korisnika, bez plaćanja poreza i carine", kaže Ćulibrk.

O ceni kasnije

Ne zna se cena po kojoj će kod nas biti prodavan ajfon, ali se očekuje ponuda slična onoj koju ima region

Na teritoriji Srbije na mreži je registrovano korišćenje oko 150.000 aparata koje pravi „Epl“, a koji su na naše tržište stigli sivim kanalima. Uslovi, cena i status Srbije na „AppStore-u“ tek će biti utvrđeni. Prema našim saznanjima, velike su šanse da Srbija vrlo brzo dobije „Apple Store“. Preko njega se mogu kupovati različite aplikacije, ali i instalirati brojne besplatne. Osim toga, naši ljudi će u tom slučaju moći da kandiduju svoje aplikacije preko „AppStore-a“ koje će biti namenjeni domaćim korisnicima. Da bi iPhone mogao da se prodaje regularno na našem tržištu potrebna je dozvola Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL).

"Mi ne dajemo nikakav sertifikat već potvrdu o usaglašenosti uređaja sa odredbama pravilnika o radio i telekomunikacionoj opremi. Dakle, proverava se da li uređaji ometaju spektar naših korisnika", kažu za „Blic“ u RATEL-u.

Procedura je sledeća. Uvoznik, u ovom slučaju Telekom Srbija, koji je potpisao ugovor sa kompanijom „Apple“, treba da dostavi svu pravilnikom propisanu dokumentaciju. Preporučljivo je da se to uradi pre dolaska robe na carinu kako bi se izbeglo čekanje i plaćanje ležarine.

"Ako je dokumentacija u skladu sa propisima, RATEL overava potvrdu", objašnjavaju u ovoj instituciji kojoj, kako saznajemo, još uvek nije stigao zahtev od Telekoma. I u „Vip“ mobilnoj mreži kažu da su spremni da uvedu iPhone aparate na srpsko tržište onog trenutka kada uređaj dobije RATEL-ov sertifikat.

"'Telekom Austrija grupa' ima iPhone u ponudi na većini svojih tržišta, tako da posedujemo potrebno iskustvo" kaže direktor „Vip mobajla“ Dejan Turk.

Blic

Pogledajte još