Svet ne priznaje Krimski referendum: Rusiji se spremaju sankcije

Nećemo priznati rezultate takozvanog referenduma na Krimu”, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost novinarima uoči današnjeg zasedanja saveta za spoljne poslove EU u Briselu, na kome će se odlučivati o sankcijama prema Rusiji.

Ona je istakla da će EU danas poslati “jasan signal Rusiji” da mora da poštuje međunarodno pravo i uspostavi dijalog sa vlastima u Kijevu.

I Velika Britanija je kritikovala referendum o otcepljenju Krima od Ukrajine, rekavši da je to "izrugivanje" demokratiji i odbila je da prizna rezultate. "Niko ne treba da se zavarava da je referendum po bilo čemu legitiman. To je ismevanje demokratije", poručio je britanski šef diplomatije u saopštenju Forin ofisa.

Portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona saopštio je da Velika Britanija "ne prizaje referendum niti rezultate". "Pozivamo Rusiju da počne dijalog sa Ukrajinom i reši krizu u okvirima medjunarodnog prava", dodaje se u saopštenju.

Austrijski ministar spoljnjih poslova Sebastijan Kurc izjavio je da je referendum neprihvatljiv i zapretio uvođenjem zabrane izdavanja viza i zamrzavanjem imovine političkih i vojnih zvaničnika koji su odgovorni za referendum, navodi Rojters. On je rekao da se ministri spoljnjih poslova još dogovaraju o imenima koja će biti stavljena na crnu listu. Konačna odluka biće doneta danas u Briselu.

Japan je rekao da će "snažno apelovati" na Rusiju da ne izvrši aneksiju Krima, pridruživši se horu kritika, dok je Vašington nagovestio nove sankcije protiv Moskve.

Američki predsednik Barak Obama upozorio je ruskog predsednika Vladimira Putina da SAD i njihovi saveznici nikada neće priznati rezultate referenduma na Krimu.

Kanadski premijer Stiven Harper pridruzio se saveznicima širom sveta koji ne priznaju jučerašnji referednum na Krimu i upozorio Rusiju na nove sankcije, javlja AFP. "Takozvani referendum održan je u situaciji kada se Krim nalazi pod nelegalnom vojnom okupacijom. Rezultati su samo odraz ruske vojne kontrole i ničeg drugog. Referendum je nezakonit, on nema pravno dejstvo i mi ne priznajemo rezultate", poručio je Harper u saopštenju.

Zamenik kineskog ministra spoljnjih poslova Li Baodong danas je ponovoio apel koji je Peking uputio Ukrajini da pokaže mir i uzdržanost, nakon što su krimski lideri, koje podržava Moskva, objavili da je 96 odsto birača na Krimu glasalo za otcepljenje od Ukrajine i pripajanje Rusiji, navodi Rojters.
Li je uoči posete kineskog predsatnika Si Đinpinga Evropi ovog meseca, novinarima rekao da je političko rešenje jedini način za rešavanje krize u Ukrajini.

Foto: Beta/AP/Andrew Lubimov
izvor: B92

Pogledajte još