Blokada upozorenja u Zubinom Potoku

Za 15 sati zakazana je vanredna sednica Skupštine opštine Zubin Potok na kojoj će biti određeni pravci daljeg delovanja posle suspenzije komandira policije, do koje je došlo posle upada građana u policijsku stanicu i izvođenja Slobodana Sovrlića koji je bio pritvoren zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira.

Građani koji su se toga dana okupili nisu dozvolili da on bude prebačen u pritvorsku jedinicu u Prištinu, a, kako su isticali, nisu imali ništa protiv da se njegova eventualna krivica ispituje na severu Kosova.

Krajem prošle nedelje gradonačelnici i predsednici skupština opština sa severa Kosova i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga doneli su zajedničke zaključke u kojima traže da se Jugoslavu Bogavcu ukine suspenzija i da se on u roku od 24 sata vrati na dužnost.

Oni su zabranili i ulazak svim jedinicama na prostor četiri opštine na severu Kosova koje nisu pod nadležnošću Regionalne policijske direkcije Mitrovica sever. Takođe su upozorili da će ukoliko u Prištini ne ukinu odluku o suspenziji njihovog komandira policije radikalizovati proteste i ocenili da je odlukom o suspenziji Jugoslava Bogavca prekršen Zakon o policiji kojim je uređen način postavljanja i razrešavanja komandira policije u opštinama sa većinskom srpskom zajednicom na Kosovu.

U poslednjem zaključku istakli su da su do ispunjenja zahteva prinuđeni da prekinu saradnju sa Euleks policijom i komandom kosovske policije u Prištini.

Izvor: Beta