Balkan usputna stanica na putu droge

U ratu protiv droge ozbiljan udarac kriminalnim organizacijama zadat je između 2007. i 2011. godine. Tada je smanjena površina na kojima se uzgaja koka za 26 odsto. Ipak, sprečavanje ilegalne trgovine narkoticima nije i blizu rešenja.

Neke države napravile su korak nazad, tako je 2013. u Avganistanu zabeležen rekordan uzgoj opijumskog maka. Za upućene, podaci o toj zemlji nisu iznenađenje.

Peter Sarosi iz nevladine organizacije "Mađarska unija građanskih sloboda" kaže da su to zemlje koje su siromašne, gde ljudi nisu obrazovani i nemaju pristup dobrom zdravstevnom sistemu.

"Ti uzgajivači nemaju drugi posao uz pomoć kog bi mogli da prežive pa je važno ovo posmatrati kao stvar razvoja, ulagati u obrazovanje, jačati demokratske institucije i boriti se protiv pranja novca. Nisu siromašne zemlje te koje imaju korist od pranja novca", kaže Peter Sarosi.

Na putu droge, Balkan je usputna stanica. Procene su da našim regionom prolazi oko 80 odsto svetske proizvodnje heroina.

Kad je reč o američkom tržištu, tamo kokain stiže krijumčaren iz Južne Amerike, kroz Centralnu Ameriku i Meksiko do jugozapadne američke granice. Stiže i iz severnog dela Južne Amerike preko Kariba, dok heroin, iz Jugozapadne Azije do Amerikanaca putuje kroz Evropu.

"U Agenciji za suzbijanje droge borimo se sa tim problemom globalnim pristupom, pokušavamo da sve prekinemo u zemlji izvoru, da prekinemo u zemljama tranzita i onda radimo na tome da zaštitimo naše granice. Ako droga stigne u SAD imamo široku mrežu inspektora i agenata koji se lokalnim partnerima nastoje da identifkuju kriminalne grupe u Americi"
, kaže Dejvid Kaunter iz agencije DEA.

Američke službe posebnu pažnju posvećuju prevenciji. Kada je reč o Srbiji kod nas postoji ona generalna, preko obrazovnog sistema.

Istraživanje nevladine organizacije "Re Generacija" pokazuje da među mladima po klubovima i festivalima svaki drugi koristi marihuanu, svaki peti ekstazi a isto toliko amfetamine. Jedno od rešenja bili bi posebni edukatori za mlade.

"Oni su u diretknom kontaktu i edukatori posećuju mlade tamo gde se okupljaju, poštuju stavove mladih pa se rađa uzajamno poverenje pa mladi prihvataju saznanje edukatora da bilo kakav kontakt s psihoaktivim sastaojcima ima posledice po njihovo zdravlje", rekao je Dragan Stamenović iz NVO-a "Re Generacija".

Novi izazov je, pokazuju podaci Komiteta Ujednjenih nacija za drogu, povećanje broja psihoaktivnih supstanci, rast tržišta sintetičke droge ali i korišćenje tehnologije u proizvodnji droge i pranju novca od njene prodaje.

Na globalnom nivou, Ujedinjene nacije ističu ranjivost Zapadne i Istočne Afrike kao i regiona Centalne Amerike.

Izvor: RTS
Foto: Beta - Uprava carina

Pogledajte još