Đilas: Tadić sigurno ide s Vučićem

Sednica je počela sa pola sata zakašnjenja, a među prisutnima su Ružica Đinđić, Goran Ješić, Dragan Mićunović... Sednicu je otvorio predsednik stranke Dragan Đilas minutom ćutanja u čast preminulog Gaše Kneževića.

Na dnevnom redu sednice su četiri tačke - izveštaj o radu stranke između dve sednice GO, odnosno analiza izbornih rezultata, promena statuta stranke i zakazivanje datuma izborne skupštine u narednih šest meseci.

"Ovo nije baš najsjajniji dan u karijeri predsednika DS kad treba da se podnosi izveštaj, a rezultat je loš. Za loš rezultat ne može se kriviti samo vlast. Najveću štetu nam je naneo odlazak počasnog predsednika kojim smo izgubili između tri i četiri odsto glasova"
, rekao je Đilas.

On je naglasio da im je najveća greška bila što su pre 18 meseci izbegli debatu o stranci i njenom rukovodstvu.

"Kako se danas odlučuje u SNS, tako se u DS odlučivalo sa Tadićem. Nije bilo politike, nije se odlučivalo u organima stranke. Videćete za 15 ili 20 dana kako će izgledati politička cena kad se formira parlament. Sigurno je da Nova demokratska stranka ide s Vučićem"
, rekao je Đilas.

"Preti nam blokada računa"

Lider demokrata je naglasio da je za predizbornu kampanju njegova stranka potrošila milion evra, a da je u kampanji pre dve godine pod Tadićevom palicom potrošeno 10 puta više.

"Svaki dan nam preti blokada računa. Pre godinu dana smo imali dug od 505 miliona dinara. Imali smo kredit od 360 miliona dinara. Vratili smo 483 sa katama, a dužni smo još 39 miliona. Vratili smo pola, ali ćemo drugu polovinu teško vratiti"
, upozorio je Đilas.

Poslednja sednica GO održana je 18. januara u Novom Sadu, kada su se njegovi članovi, posle više od 12 sati na momente veoma žustre rasprave, oko ponoći prozivkom izjasnili da prihvataju izveštaj predsednika Đilasa i izglasali mu poverenje.

Đilas je tada dobio dvotrećinsku podršku, za reč se javilo oko 70 članova Odbora.
U to vreme već su bili zakazani beogradski izbori za 16. mart, pa je GO doneo odluku da Đilas ostane predsednik stranke do završetka lokalnih izbora u Beogradu.

Sam Đilas je predložio da se, ukoliko ti rezultati ne budu zadovoljavajući, održi vanredna skupština stranke na kojoj ce demokrate birati novo rukovodstvo.

U međuvremenu, zakazani su i održani i parlamentarni izbori, na kojima je DS, prema priznanju samog Đilasa, osvojila istorijski najlošiji rezultat.

Tom rezultatu, prema oceni predsednika DS, doprineo je i Boris Tadić koji je odlučio da samo mesec dana pred izbore napusti stranku, iako je bio počasni predsednik, i na izbore izađe sa svojom listom - NDS-Zeleni.

Dva koncepta u DS

U DS postoje dva pođednako snažna koncepta - da se do novog rukovodstva dođe delegatskim ili neposrednim izborima.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović rekao je u petak, posle zajedničkog sastanka užeg Predsedništva i Političkog saveta stranke, da će pre Izborne skupštine stranke koja se očekuje u junu, biti održana radna skupština, koja će doneti nov Statut i modifikovati program stranke za izbor njenog predsednika i rukovodstva.

Mićunović je rekao da je uveren da će biti više kandidata za predsednika stranke i da bi voleo da među njima bude “i neka žena, kao i mladi” kao i da je predlog Političkog saveta da se formira neka vrsta kadrovske komisije kako se kadrovi ne bi postavljali po volji predsednika, već op standardima koje postavi stranka.

Na pitanje da li sukobi između predsednika i zamenika predsednika DS, Dragana Đilasa i Bojana Pajtića, o kojima se u medijima spekuliše, mogu da blokiraju rad stranke, Mićunović je odgovorio: “Mogu, ali ne moraju”.

Na pitanje za koji se on izborni sistem zalaže, neposredni ili delegatski, Mićunović je odgovorio da je neposredni svakako demokratskiji, ali da je neophodno utvrditi ko su sve članovi stranke s obzirom na sva dešavanja.

On je dodao da očekuje da će predsednik i rukovodstvo ipak biti izabrani delegatskim izbornim sistemom, koji će biti nešto modifikovan.

Predsednik Političkog saveta je ukazao da je bitno i to da se ukine svaka samovolja u stranci i da se ne dozvoli da samo jedan čovek rešava sva pitanja.

Izvor: Blic
Foto: Medija centar Beograd

Pogledajte još