Erdoganova stranka vodi na lokalnim izborima

Erdogan je izjavio danas posle glasanja na izbornom mestu u Istanbulu da je uveren da će znatno nadmašiti svoje protivnike, i rekao da će turski narod "danas reći istinu".

"Ono što narod kaže tako jeste, i njegova odluka treba da se poštuje", rekao je Erdogan.

Poslednja birališta zatvorena su u 17.00 po centralnoevropskom vremenu.

Pročitajte još:

Najmanje osmoro ubijeno u sukobima na biralištima u Turskoj - See more at: /pocetna/info/svet/Najmanje-osmoro-ubijeno-u-sukobima-na-biralistima-u-Turskoj.a-229900.293.html#sthash.hRCSx7Wj.dpuf

Najmanje osmoro ubijeno u sukobima na biralištima u Turskoj
Golim grudima protiv Erdogana

Ovo su prvi izbori od kada se policija u junu prošle godine žestoko obračunala sa demonstrantima, pri čemu je ubijeno osmoro ljudi, posle čega su usledili meseci političkog haosa.

Osim toga, premijer Redžep Tajip Erdogan se od decembra suočava sa još jednim političkim košmarom u vidu korupcionaškog skandala velikih razmera u koji su umešani ljudi iz njegovog najbližeg okruženja, a desetine istaknutih biznismena i političara, uključujuci sinove tri ministra, uhapšeni su u političkim racijama.

Erdogan je istragu o korupciji okarakterisao kao rezultat "zavere" njegovih protivnika, pre svega bivšeg saveznika Fetulaha Gulena, muslimanskog sveštenika koji živi u SAD i ima veliki uticaj u policiji i sudstvu.

Posle više od 10 godina na vlasti, Erdogan (60), koga lojalni sledbenici zovu "Sultan", mnoge je otuđio svojim ratobornim odgovorom, etiketirajući svoje kritičare kao "teroriste", otpuštajući hiljade zaposlenih u policiji i sudstvu i zabranjujući Tviter i Jutjub, pod izgovorom da je meta kampanje klevetanja na Internetu koju organizuje jedan islamski sveštenik s ciljem da ga sruši s vlasti i uzdrma Tursku.

Tokom predizborne kampanje, koju je vodio pod sloganom "Čelična volja", on je proteklih nedelja izjavio da su lokalni izbori svojevrstan referendum o njegovoj Partiji pravde i razvoja (AKP).

Izborna trka će, po svoj prilici, biti najnapetija u Istanbulu i Ankari, dugogodišnjim uporištima AKP u kojima glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CCP) sada ima snažnije kandidate nego na prethodnim izborima.

AKP će nastojati da izbaci opozicionare sa vlasti u ključnim gradovima uključujući Izmir na zapadu, bastion svetovne CCP, i Dijarbakir, najveći grad na jugoistoku sa kurdskom većinom.

Erdogan je obećao da će napustiti politiku ukoliko njegova partija ne izađe kao pobednik na ovim izborima, navodi AFP.

AKP je saopštila da će svaki rezultat veći od 38,8 odsto glasova, koliko je ta stranka osvojila na lokalnim izborima 2009. godine, biti uspeh, što je znatno ispod 49 odsto glasova koliko je zabeležila na opštim izborima 2011. godine.

Prema rezultatima desetina anketa, procenti glasova koje bi mogla da osvoji Erdoganova stranka kreću se od ispod 35 do iznad 45 odsto.

Posle ovih izbora uslediće predsednički izbori u avgustu, a za iduću godinu predviđeni su i parlamentarni izbori.

Izvor: Beta, Blic
Foto: AP - Emrah Gurel

Pogledajte još