Poverljivi dokumenti SAD: Hrvati su prvi pomogli prilikom rušenja Miloševića

Foto: Wikimedia Commons

Hrvatska je vrlo predusetljiva i spremna da pomogne u naporima Sjedinjenih Država da ojačaju opoziciju u Srbiji i sruše režim Slobodana Miloševića, hvalio je Franju Tuđmana bivši američki ambasador u Zagrebu Vilijam Montgomeri u depešama koje je slao kolegama u State Departmentu.

Ovih dana objavljeni dokumenti iz mandata Bila Klintona otkrivaju da su SAD uložile 12 miliona dolara u programe pomoći opozicionim strankama, nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima u Srbiji.

Hrvatska im je izašla u susret time što je od svih zemalja prva priskočila u pomoć i HRT-ov odašiljač u Belju dala na korištenje za emitovanje programa Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa na srpskom jeziku.

Tokom 1999, dok je još trajalo bombardovanje Srbije, američki ambasador u Zagrebu izveštava Vašington o pripremama za emitovanje prodemokratskog programa preko HRT-ovog odašiljača u Belju.

Odašiljač u Belju sastoji se od tri televizijska i pet radijskih transmitera preko kojih se program može emitovati sve do Novog Sada i Beograda. Zagreb je pristao na to, ali je HRT tražio dodatnu opremu, vrednu 80.000 dolara. Međutim, Srbija je reagovala, i žalila se Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji da Hrvatska ometa njen signal.

Nakon toga, Hrvatska je tražila da se frekvencija malo pomeri kako se ne bi više poklapala sa Radio Beogradom.

Blic

Pogledajte još