OPREZ: 6 namirnica koje nikada ne bi trebalo konzumirati!

Slanina

Ovo je jedna od najgorih namirnica koje možete uneti u organizam. Na stranu to što jedan šnit ima trilion kalorija, slanina obiluje mastima i natrijumom koji su poprilično loši za zdravlje. Dva, tri šnita, s vremena na vreme neće vas ubiti, ali ako je se možete kloniti, to bolje za vas.

Peciva

I pritom ne mislimo na apsolutno svako pecivo. Integralna peciva su ok, no ona od običnog belog brašna kakva najčešće vidimo u ponudi biste trebali izbegavati u širokom luku. Osim kalorija, napravljena su iz rafiniranog belog brašna koje pogoduje problemima s težinom te bolestima srca, kao i povećanom riziku od dijabetesa. Plus, belo brašno će rezultirati nezdravom kožom punom akni i mrlja.

Beli hleb

Baš poput peciva, i beli je hleb napravljen iz istog štetnog sastojka - rafiniranog belog brašna. Ovakav hleb je bogat kalorijama, a siromašan nutrijentima, a često sadrži i dosta soli koja je takođe nezdrava u većim količinama. Radije birajte integralne proizvode s raznim semenkama.

Brza hrana

Ništa nije tako ukusno kao brojni fast food proizvodi. Ali isto tako, malo je šta u tolikoj meri nezdravo. Velike količine natrijuma, veštačkih boja,, zaslađivača te mnogih nepoznatih i neproverenih sastojaka poprilično su opasni za vaše zdravlje. Posebna priča je i način pripreme ovakvih proizvoda, a koja je često ispod propisanih standarda.

Krofne

Obilje kalorija, masnoća, šećer nalaze se u samo jednoj malenoj krofni. Iako su neverovatno ukusne, krofne ne sadrže niti jedan jedini sastojak koji vam je potreban ili zdrav za vaš organizam.

Kečap i paradjz iz limenke

I svi ostali proizvodi od paradajza koji dolaze u konzervama. Ovo povrće nije problem, ali veliki su problem svi ostali sastojci koji se tu mogu pronaći. Ovi proizvodi često sadrže veštački estrogen koji se povezuje s reproduktivnim zdravljem i bolestima srca, kao i dijabetesom. Umjesto konzervi, radije sami pasirajte paradajz, po mogućstvu domaći.

Cafe.ba

Pogledajte još