Top 5 futurističkih vidova transporta koje bismo uskoro mogli da vidimo

Predstavljamo vam pet najinteresantnijih vidova transporta koji bi u skorijoj budućnosti mogli da postanu realnost:

1. Hyperloop

(old_image)

Zamislite ovo: briljantan milioner dizajnira inovativan električni auto, osniva kompaniju za ponovno snabdevanje Međunarodne svemirske stanice i uspostavlja uspešan bankarski sistem koji bi bio alternativa današnjem. Može zvučati kao letnji blokbaster, ali predstavlja realnost. Elon Musk je osnivač kompanija TeslaMotors, SpaceX i PayPal, a sada donosi revoluciju u javnom transportu. Nedavno je otkrio svoju ideju o ultrabrzom transportnom sistemu koji bi mogao da vas preveze od San Franciska do Los Anđelesa za samo 35 minuta! Hyperloop se opisuje kao podignuta čelična cev koja sadrži aluminijumske kapsule koje bi putovale brzinom od preko 1200 km/h. Ovakav sistem bi se napajao solarnom energijom. Jedina mana bi mu bila cena, jer je procenjeno da bi ovakav projekat koštao preko 100 milijardi dolara.

2. Automobil na nuklearni pogon

(old_image)

Iako smo svi uplašeni samim pominjanjem nuklearne energije, ona bi mogla biti deo naše svakodnevice u budućnosti. Jedna američka kompanija strmoglavo juri uspeh u radioaktivnom biznisu transporta. Godinama, kompanija Laser Power Systems je ubeđivala javnost o prednostima torijuma, radioaktivnog elementa odgovornog za generisanje toplote u centru Zemlje.

Dok su nacije zauzete istraživanjem torijuma u svrhu njegovog korišćenja u nuklearnim elektranama, Laser Power System ima direktniji cilj: planiraju da naprave auto koji bi se pokretao upotrebom jednog, malog komada radioaktivnog materijala. Motor bi radio fokusiranjem toplote koju stvara torijum i korišćenjem nastale toplote za stvaranje vodene pare. Vodena para bi pokretala mikroturbine koje bi potom generisale električnu energiju. Torijum je neverovatno gust – grumen torijuma od osam grama bi bio dovoljan za napajanje automobila narednih 100 godina! Drugim rečima, ne biste više morali da date nijedan dinar za gas ili gorivo.

3. Superkavitacija

(old_image)

U svetu nautičkog inženjerstva nijedna ideja nam ne dolazi tako brzo kao superkavitacija. Superkavitacija je efekat koji se proizvodi kada se formira 'sloj' mehurića gasa oko objekta koji se nalazi u tečnosti. Gas redukuje trenje za oko 900 puta manje od normalne količine trenja, omogućavajući da se objekat kreće mnogo brže kroz vodu.

Brod koji bi se pokretao superkavitacijom bi bio neverovatan dodatak bilo kojoj mornarici. Pored velikih brzina koje bi ostvarivao trošenjem male količine goriva, njegov oblik i brzina bi mu omogućavale da bude nevidljiv za sonare. Juliet Marine Systems, privatna kompanija sa sedištem u Portsmouthu, pokušava da napravi takav brod. Nazvan GHOST, namenjen je za odbranu – zaštita brodova na moru, odbrana od pirata koji bi mogli da napadnu komercijalne brodove. Mogao bi takođe da bude efikasan trajekt, naročito u situacijama kada se šalju trupe na neprijateljske obale.

4. Velo – City

(old_image)

Bilo bi lepo kada bismo mogli da idemo biciklom na posao svaki dan. Ali priznajmo da bi to bio ogroman napor. Međutim, u skoroj budućnosti bi moglo da bude mnogo lakše. 2006. godine Toronto je otkrio planove za 'brz, ultra tih, oslobođen zagađenja, transportni sistem koji čini ljude zdravijim'. Drugim rečima, biciklistička staza na 'steroidima'. Ovaj sistem je dizajnirao Chris Hardwicke i njegova ideja je bila da izgradi izdignutu cev sa tri trake za bicikle. Takav sistem cevi bi dozvoljavao cirkulaciju vazduha koji bi proizveo vetar koji duva u pravcu kretanja. Efikasnost biciklista bi mogla biti poboljšana za 90 procenata, a i mogli bi dostići brzine od 50km/h. Velo-City, kako je projekat nazvan, bi takođe bio idealan za podneblja sa hladnim vremenom jer bi biciklisti bili zaštićeni.

Iako je postojalo veliko uzbuđenje, projekt nikada nije realizovan zbog nedostatka finansija.. Međutim, nije zaboravljen. Možda ćemo u bliskoj budućnosti gledati bicikliste iznad naših glava.

5. Skylon

(old_image)

Za Skylon kažu da je naslednik Konkorda, aviona koji je leteo brže od zvuka i koji je penzionisan pre deset godina. Velika Britanija je 2013. godine najavila planove o izdvajanju 90 miliona dolara za Skylon, superbrzog aviona koji bi putovao brzinom pet puta većom od zvuka, a takođe bi mogao da leti i svemirom. Mogao bi poleteti sa bilo koje piste na svetu. Bilo bi mesta za 300 putnika i leteo bi od Londona do Sidneja za 4 sata.

Razvoj aviona je tek počeo, a procene su da bi njegova proizvodnja mogla koštati i znatno više od početnih 90 miliona, pa čak i jednu milijardu dolara. Ako sve bude išlo prema planu, prototip će biti spreman 2017. godine. A nakon toga? “Pristup svemiru, pristup svim mestima na ovom svetu za samo 4 sata“, rekao je Alan Bond, osnivač kompanije Reaction Engines, kompanije koja stoji iza propulzionog sistema za Skylon.

Izvor: listverse

Pogledajte još