Novosadski SNS ponovo optužuje DS za korupciju

Foto: Dragan Gojić / Beta

Gradski odbor SNS u Novom Sadu ponovo je danas optužio predsednika i potpredsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića i Dragoslava Petrovića za korupciju, navodeći da je pokrajinska subvencija jednom privatnom preduzeću, od oko 660.000 evra, umesto u novcu vraćena tako što su pokrajini isporučeni sifoni za sudopere i creva za zalivanje.

Iz pokrajinskog Fonda za razvoj novih tehnologija je firmi “Tehnoeksport” u Inđiji isplaćeno 661.303 evra na ime subvencije kojom se, kako stoji u propisima tog fonda, preduzeća osposobljavaju za izvoz i konkurenciju na tržištu EU, navedeno je u saopštenju novosadskih naprednjaka.

Aranžman sa tom indjijskom firmom pokazuje “na koji način su razbacivane pare” iz tog pokrajinskog fonda, navodi Gradski odbor SNS i dodaje da je u Fondu za razvoj novih tehnologija “potrošeno ukupno 35 miliona evra za subvencije 108 privatnih preduzeća.

Za takvo poslovanje fonda, “bez presedana u investicionoj praksi u svetu”, odgovorni su Petrović i Pajtić, “koji su ustanovili fond i naredjivali kako da se troše pare”, ocenjuju novosadski naprednjaci i ponovo pozivaju dvojicu čelnika pokrajinske vlade da hitno podnesu ostavke.

U saopštenju je precizirano da je firma “Tehnoeksport” subvenciju veću od pola miliona evra “vratila kao donaciju u robi od koje oni kojima je ta roba navodno podeljena nisu imali gotovo nikakve koristi”.

Više od 21.200 jednodelnih sifona, po ceni od oko 38.400 evra ukupno i još toliko dvodelnih sifona za koje je zaključeno da ukupno koštaju oko 70.400 evra, kao i kilometri plastičnih creva za zalivanje dati su pokrajinskoj Direkciji za robne rezerve, odakle je ta roba “navodno podeljena ustanovama u Vojvodini”, za koje je utvrdjeno da im je “jako potrebna”, navodi SNS.

Tako je, kako se dodaje u saopštenju, školama za učenike sa smetnjama u razvoju isporučeno 5.370 komada sifona.

Preostalu ratu duga , od oko 477.800 evra, “Tehnoeksport” je “vratio” tako što je, prema zaključku pokrajinske vlade, Savezu penzionera Vojvodine poklonjeno više od 29.900 “sanitarnih paketa”, uz koje su stavljena po dva elastična sifona i još po 22 metra creva za polivanje, odnosno ukupno 667 kilometara creva, preciziraju naprednjaci.

Ti paketi su “navodno podeljeni” i penzionerima, Studentskom centru u Novom Sadu, javno-komunalnom preduzeću u Senti i Opštini Bela Crkva.

Gradski odbor SNS zahteva da Petrović i Pajtić odgovore na pitanje “ko ima koristi od ovih transakcija” i koliko je ljudi zaposleno zahvaljujući subvenciji privatnom preduzeću od 661.303 evra.

Kakav je to fond, koji služi za to da Petrović i Pajtić, na zaobilazni i zamršen način kupuju sifone i creva za 661.303,65 evra, koje su uzeli uiz džepova gradjana Vojvodine i da li je to posao jedne proevropske regionalne vlade, kako se predstavlja pokrajinska administracija”, upitao je Gradski odbor SNS i dodao da “Novosadjani i Vojvodjani traže da Pajtić i Petrović hitno podnesu ostavke”.

Gradski odbor SNS u Novom Sadu je, prethodnog dana, zatražio od čelnika Vlade Vojvodine da objave sve ugovore o subvencijama i vraćanju subvencija u naturi, koje su sklopili sa 108 privatnika, jer će onda, kako je naveo taj odbor, svakom biti jasno da je vojvodjanska vlast ogrezla u korupciji.


B92

Pogledajte još