Obama i Merkelova razgovarali o novim sankcijama Rusiji zbog Ukrajine

Američka administracija je rekla da proruski separatisti "očigledno uz pomoć Moskve" destabilizuju Ukrajinu kroz "orkestriranu kampanju podstrekivanja i sabotaže", navodi Rojters.

"Predsednik je istakao da SAD, EU i drugi partneri u svetu treba da budu spremni da odgovore na dalju rusku eskalaciju dodatnim sankcijama", navela je Bela kuća.

U međuvremenu, BBC javlja da su SAD optužile Rusiju da koristi svoje rezerve energenata "kao instrument prisile" kako bi kontrolisala Ukrajinu.

Rusija je pre toga upozorila evropske zemlje da će možda prekinuti isporuku gasa zbog ukrajinskih dugova za energente.

NATO je, istovremeno, potvrdio autentičnost satelitskih snimaka na kojima se vidi dolazak ruskog vojnog pojačanja na granicu sa Ukrajinom proteklih nedelja.
Jedan ruski zvaničnik je ranije izjavio da se na tim snimcima vidi vojna vežba održana u avgustu prošle godine.

NATO tvrdi da se na snimcima, koje je objavio juče, vidi oko 40.000 ruskih vojnika u blizini granice i da je to snimljeno krajem marta i početkom aprila. Na snimcima se vide i sofisticirani borbeni avioni i helikopteri.

NATO je kasnije objavio dodatne snimke, od kojih su neki snimljeni 2013, a drugi početkom 2014, kako bi pokazao da u tim oblastima nije bilo vojnika pre marta ove godine.

Taj vojni savez je saopštio da novi snimci pokazuju da nije tačno da su snimci stari kao što tvrdi Rusija i da nije bilo dokaza o vojnoj aktivnosti u tim oblastima 2013. i 2014.

Izvor: Blic
Foto: AP/Jerry Lampen, POOL

Pogledajte još