Novoizgrađene brane sprečile poplave u Novom Pazaru

0

U Novom Pazaru, u kojem je prošle godine bila proglašena elementarna nepogoda jer je bio poplavljen veliki broj kuća, brane koje su urađene na rekama Trnavica, Ljudska i Banjska spasile su sada meštane novih nevolja, što je dobar primer drugim lokalnim samoupravama kako da se izbore sa poplavama.

Ilustracija

Član štaba za vanredne situacije Nihad Hasanović izjavio je Tanjugu da je izgradnja ovih “antierozivnih brana” počela krajem prošle godine i da je vrednost projekta koji finansiraju grad Novi Pazar i “Progres” 400.000 evra.

– Pre nedelju dana su ove brane rašalovane i predate na upotrebu. Potom su počele velike padavine i da nije bilo ovih brana, i Novi Pazar bi bio ugrožen kao i drugi gradovi u Srbiji –
rekao je Hasanović.

On je, međutim, ukazao da postoje problemi sa građanima koji žive oko Sebečevske reke, jer ne dozvoljavaju da se izgradi brana.

– Na Sebečevskoj reci zbog zabrana meštana nismo uspeli da odradimo posao, ali ćemo, zbog potrebe da brane i tu budu u funkciji, preispitati zbog čega su meštani bili protiv izgradnje i da ispitamo čija je to odgovornost – naveo je Hasanović.

Brane se nakon smanjenja vodostaja reka moraju očistiti i pripremiti za naredni put, naglasio je Hasanović, koji je apelovao na građane da ne bacaju smeće oko brana koje su izgrađene, jer time dovode sebe u opasnost od poplava.

Nabujale reke usled obilnih padavina tokom prethodnih dana su se izlile, ali nije bilo ozbiljnijih posledica. Novoizgrađene brane sprečile da voda dođe do domaćinstava i pričini veću materijalnu štetu.

Za sada su poznate informacije da su uništeni pojedini lokalni putevi, a i nekoliko hektara poljoprivrednog zamljišta na izlazu iz Novog Pazara.

Izvor: Blic
Foto: Beta/Saša Đorđević

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.