Novoizgrađene brane sprečile poplave u Novom Pazaru

Ilustracija

Član štaba za vanredne situacije Nihad Hasanović izjavio je Tanjugu da je izgradnja ovih "antierozivnih brana" počela krajem prošle godine i da je vrednost projekta koji finansiraju grad Novi Pazar i "Progres" 400.000 evra.

- Pre nedelju dana su ove brane rašalovane i predate na upotrebu. Potom su počele velike padavine i da nije bilo ovih brana, i Novi Pazar bi bio ugrožen kao i drugi gradovi u Srbiji -
rekao je Hasanović.

On je, međutim, ukazao da postoje problemi sa građanima koji žive oko Sebečevske reke, jer ne dozvoljavaju da se izgradi brana.

- Na Sebečevskoj reci zbog zabrana meštana nismo uspeli da odradimo posao, ali ćemo, zbog potrebe da brane i tu budu u funkciji, preispitati zbog čega su meštani bili protiv izgradnje i da ispitamo čija je to odgovornost – naveo je Hasanović.

Brane se nakon smanjenja vodostaja reka moraju očistiti i pripremiti za naredni put, naglasio je Hasanović, koji je apelovao na građane da ne bacaju smeće oko brana koje su izgrađene, jer time dovode sebe u opasnost od poplava.

Nabujale reke usled obilnih padavina tokom prethodnih dana su se izlile, ali nije bilo ozbiljnijih posledica. Novoizgrađene brane sprečile da voda dođe do domaćinstava i pričini veću materijalnu štetu.

Za sada su poznate informacije da su uništeni pojedini lokalni putevi, a i nekoliko hektara poljoprivrednog zamljišta na izlazu iz Novog Pazara.

Izvor: Blic
Foto: Beta/Saša Đorđević

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.