Dačić: Srbija i danas gaji tradiciju antifašizma

Foto: Beta / MUP Srbije

Dačić je, na centralnoj komemorativnoj svečanosti posvećenoj Danu sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, istakao da su brojne žrtve tog rata posledica ideologija nertolerancije i mržnja i opomena koju moramo da usvojimo kako se slični tragični dogadjaji ne bi dešavali i u našem veku.

"Ideja unije evropskih država nastala je kao proizvod pobede nad fašizmom i najznačajniji je mirovni projekat u istoriji našeg kontinenta. Upravo sledeći antifašističke vrednosti Srbija čini krupne korake ka evrointegracijama", rekao je Dačić, podsetivši da je Srbija u prošlosti umela da odredi svoje mesto na medjunarodnoj sceni, tako što je u miru gradila zajednički progres, a u ratu bila na strani boraca protiv fašizma.

Prema njegovim rečima, danas je Srbija istinski demokratska država zasnovana na poštovanju Ustava, zakona, ljudskih i gradjanskih prava i sloboda, i zemlja u kojoj se sprovode reforme i koja svoje interese brani isključivo diplomatskim sredstvima.

Izazove sa kojima se suočava Srbija, kako je istakao Dačić, vidi kao priliku da demonstrira zrelost svojih institucija i principe medjunarodnog prava zasnovane upravo na pobedi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

Srbija je, kako je istakao, značajan činilac i garant mira i stabilnostina na Zapadnom Balkanu, a turbulentna prošlost za nju nije prepreka uspostavljanju dobrosusedskih odnosa zasnovanih na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Građani Srbije, naša je prošlost važan segment našeg identiteta i istovremeno pruža osnovu da sadašnjost i budućnost učinimo prosperitetnom. Isključivo od nas zavisi da li ćemno se prihvatiti izazova i potomcima ostaviti demokratsku i građansku državu", rekao je Dačić.

Premijer je građane pozvao da se okupe oko zajedničkih ciljeva i nastave da Srbiju grade kao domovinu ravnopravnih i slobodnih gradjana, čime će se ostvariti i želje predaka, pobednika u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležen je, uz prisustvo porodica žrtava, predstavnika više ministarstava i diplomatskog kora, polaganjem venaca kod spomenika Žrtvama genocida koji se nalazi u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Saveta romske nacionalne manjine.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se 22. aprila u spomen na proboj zatočenika koncentracionog logora "Jasenovac" u kvislinškoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj 1945.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.