Rešite jedan od ovih problema i mogli biste da postanete milioner

Foto: yayimage.com

Možda biste vaš vi mogli postati novi milijarder.

Kako biste to postigli morate se uhvatiti u koštac s jednim od ovih problema, piše Business Insider. Naučnici i inženjeri već su otkrili kako bi se oni mogli savladati, ali još uvek niko nije uspeo da pronađe ključ za njihovo rešavanje. Negde se radi o izazovima novčane prirode, a negde o komplikovanim situacijama koje stručnjake muče već godinama.

1. Bežični izvori energije

Pronalazak načina kako sve oko sebe učiniti efikasnijim i pretvoriti to u izvor energije jedna je od stvari koje bi vas mogle obogatiti. Dugotrajne baterije moraju postati prošlost.

2. Internet u zabačenim delovima sveta

Svi se slažu kako je ovo jedan od prioriteta. Jedan od skupih načina kako se to može postići jako je skup i uključuje postavljanje gomile novih instalacija. Postoje i drugi načini. Projekt "Loon" ima samo jedan cilj, slanje balona s obnovljivom energijom na rub svemira kako bi se napravila internet mreža za udaljene i zabačene delove sveta.

3. Jeftina solarna energija

Smanjenje troška sirove solarne energije može se postići na više načina. Potrebne su nam jeftine fotonaponske ćelije. One istovremeno moraju biti jako efikasne. U ovom trenutku svi se utrkuju kako bi pronašli način da ujedine ta dva zahteva i pokušavaju pronaći materijale i procese s kojima bi uspeli napraviti jeftinu i kvalitetnu fotonaponsku ćeliju.

4. Čisti ugljen

Smanjivanje emisije ugljičnog dioksida neki smatraju važnijim od pronalaska obnovljive energije. Zbog toga bi proizvodnja čistog ugljena nekome mogla doneti milione.

5. Tableta od koje se zaista može smršati

Ovo bi verojatno bio sveti gral modernog društva. 2012. godine naučnici na univerzitetu UCLA uspeli su genetski modifikovati mozgove miševa. Miševi su živeli u "hipermetaboličnom" stanju i izgarali kalorije bolje od normalnih miševa. Bili su potpuno otporni na debljinu i ostajali mršavi bez obzira na visokokaloričnu prehranu i nedostatak aktivnosti. Uz sve to, imali su normalni krvni pritisak i nisu pokazivali rizik za razvoj srčanih bolesti ili dijabetesa.

6. Jeftina desalinizacija

Nedostatak vode jedan je od glavnih problema današnjice. Desalinizacija biljaka pokazala se kao previše skupa i neefikasna. Idealna vrsta desalinizacije bila bi ona koja se pokreće solarnom energijom i koristi samo jednu petinu količine struje koja je trenutno potrebna za desalinizaciju.

7. Pravovremeno predviđanje velikih prirodnih katastrofa

Pitanje koje redovito muči svetsku zajednicu seizmologa jeste hoće li ikada biti moguće predvideti potrese. Radi se o kompleksnom problemu. Bez obzira na to što je moguće očitavati seizmološku aktivnost, još uvek niko nikada nije predvideo potres.

index.hr

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.