Gooogle-ova pametna kola najzad naučila da ne udaraju pešake!

Google je izjavio kako njihova samovozeća vozila koja programiraju već neko vreme počinju da savladavaju izazove svakodnevnog učešća u saobraćaju, kao što je zaobilaženje pešaka koji prelaze van pešačkog.

Uprkos napretku koji su ostvarila prošle godine, "pametna" kola moraju još mnogo da uče do 2017. kad se ova kompanija nada da će moći da ih pusti u prodaju.

Nijedan od tradicionalnih proizvođača automobila nije išao ovako daleko. Oni su se uglavnom koncentrisali na razvijanje samostalnih kočionih sistema, programa koji će automobile "držati" u njihovim trakama i upozorenja ukoliko se preterano približite drugom vozilu.

Iako stručnjaci upozoravaju da ova vozila neće biti komercijalno dostupna pre 2025. godine, Google je optimističan. "Mislimo da se krećemo prema realnom cilju - vozilu koje će moći potpuno samostalno da se kreće bez ljudske kontrole. Test vozila sada mogu da se nose sa hiljadama situacija koje bi ih potpuno zbunile pre samo godinu dana."

San je da se jednog dana u potpunosti isključi ljudski faktor iz vožnje automobila, tako da putnici mogu da sanjare, čitaju ili čak rade dok se voze. To bi značilo manje ili nimalo saobraćajnih nesreća, kao i udobniju vožnju.

Šteta što je taj dan još daleko, ali Google se trudi da ga približi što je brže moguće. Za sada su ova vozila prešla preko 1.3 miliona kilometara po putevima, a od toga više od 16.000 u gradskoj vožnji.

Šta vi mislite o ideji "pametnog" automobila koji bi vas na glasovnu komandu vodio gde god poželite?

T.D.

Pogledajte još