Da li je to pametno: Ukida se staž za lekare?

Ovu novinu koju je u ekspozeu najavio premijer Aleksandar Vučić pozdravljaju lekari.

- Samo na ovaj način može se rešiti problem manjka kadra u zdravstvu. Sa druge strane pruža se i prilika mladim doktorima da brže dođu do specijalizacija - kaže dr Milena Jauković.

Direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević podržava ovu stavku iz premijerovog ekspozea.
- Za to smo se kao Komora borili da bi se izbegao problem nedostatka lekara. Da smo ranije to uradili, izbegli bismo mnoge probleme sa kojima se danas suočavamo - kaže dr Radosavljević.

Ovakve uslove do sada su imali isključivo oni lekari koji su želeli da upišu neku od deficitarnih specijalizacija, poput anesteziologije, radiologije.

Koje godine je šta bilo u nedostatku određivalo je Ministarstvo zdravlja.

I pored toga, u Srbiji najviše nedostaju kardiohirurzi, anesteziolozi, radiolozi, vaskularni i grudni hirurzi, patolozi. Međutim, u mnogim zdravstvenim ustanovama nema dovoljno dečjih hirurga, pulmologa, neurologa, psihijatara...

Ovaj nedostatak odgovarajućih specijalnosti lekara posledica je dugogodišnje loše selekcije kadrova, pa je odlaskom lekara u penziju ili inostranstvo došlo skoro do kolapsa. Procene su da imamo na stotine stručnjaka manje od neophodnog broja.

Pored toga, u našoj zemlji je još od 2005. godine na snazi Zakon o specijalizacijama, za koji lekari tvrde da je upravo kamen spoticanja u bržem osposobljavanju potrebnih mladih specijalista.

Da bi država zadržala stručnjake, u zakon je uneta odluka da oni koji budu išli na specijalizaciju moraju da rade u zdravstvenim ustanovama koje su ih poslale na usavršavanja, i to vremenski dva puta duže u odnosu na trajanje specijalizacije.

Izvor: Blic

Pogledajte još