OPASNOST OD POPLAVA: Jaka kiša diže vodostaj reka

- Jaka kiša u Beogradu počinje već danas, a sutra i prekosutra se očekuju pljuskovi koji nose količinu padavina od 60 do 90 litara po kvadratnom metru, a ponegde može da padne i preko sto litara po kvadratnom metru. Samo u naredna četiri dana pašće onoliko kiše koliko u proseku pada tokom čitavog maja - kaže Nedeljko Todorović, meteorolog RHZS.

Todorović napominje da će narednih dana biti pljuskovi kakvi su našu zemlju zadesili 3. i 4. maja, kada je u Beogradu palo oko 70 litara kiše po kvadratnom metru.

- Kišu i niske temperature pratiće i vetar, umeren do jak severozapadni, a ponegde u Vojvodini i istočnoj Srbiji i na planinama i olujne snage, brzine preko 17 m/s. U subotu se očekuje da padavine počnu da slabe i od nedelje kreće razvedravanje, uz porast temperature. Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije, kaže da su u pripravnosti zbog najavljenih obilnih kiša koje mogu uticati na vodostaj i izlivanje reka.

- Sa pripremama smo počeli, naši ljudi već danas odlaze na sva kritična mesta, pratićemo situaciju i reagovati po potrebi - dodaje Marić.

Izvor: Blic

Pogledajte još