Naučnici potvrdili: Čovek je glavni krivac za masovno izumiranje pčela

Već više od jedne decenije, bolest koja se zove kolaps kolonije uništava populacije pčela širom sveta. Zato što pčele oprašuju većinu naših useva, njihova smrt preti našim zalihama hrane. Pojavio se novi dokaz koji otkriva mogućeg krivca koji je odgovaran za nestanak čitavih kolonija.

Istraživači su ranije tvrdili da kolaps kolonije izazivaju neonikotinoidi, određena vrsta insekticida koji utiče na funkcije mozga pčele i koji blokiraju njen nervni sistem. Insekti koji su izloženi neonikotinoidima postaju paralisani i kasnije umiru.

Novi članak koji je objavio biolog životne sredine na Harvardu Chensheng Lu u saradnji sa kolegama iz Biltena insektologije, potvrđuje da košnice koje su izložene neonikotinoidima imaju veću verovatnoću da dožive kolaps kolonije od onih košnica koje nisu izložene pomenutim insekticidima. Simptomi ovog poremećaja ubuhvataju nepredvidivo ponašanje pčela, a jedno takvo je da pčele 'beže' iz svojih košnica zimi i nikada se više ne vrate. Ovakvo ponašanje je izazavano pesticidima koji ometaju aktivnost neurotransmitera u mozgu pčele.

Naravno, potrebno je obaviti dodatna istraživanja, a ono što je jasno je da neonikotinoidi moraju da se izbace iz upotrebe. Ironija je da smo u pokušaju da zaštitimo naše useve, mi smo ih u stvari nehotice uništavali. Bez pčela, biljke ne mogu da se razmnožavaju. A kako je Ajnštajn davno rekao, nestajanje pčela predstavlja pretnju po čovečanstvo.

Izvor: io9.com

Pogledajte još