#Zemljotres! Koji je najbolji izvor upozorenja?

Najbrža upozorenja na zemljotres ne dolaze od seizmoloških podzemnih senzora američkog Geološkog instituta, već sa društvenih mreža, potvrdilo je istraživanje.

Onog trenutka kada zemlja počne da se trese, korisnici obasuju Tviter jezgrovitim, javno dostupnim tvitovima koje USGS (Geološki topografski institut Sjedinjenih država) koristi da ukaže na izvor zemljotresa u roku od samo jedne minute! Ovaj nalaz je predstavljen 2. maja na godišnjem sastanku seizmološkog društva u Enkoridžu na Aljasci, prenosi Yahoo.

Bez tvitera, naučnicima u USGSu je potrebno od 2 do 20 minuta da precizno lociraju zemljotres i da donesu preliminarne procene o njegovoj jačini uz pomoć seizmometara koji predstavljaju instrumente za merenje pomicanja tla.

Tviter ima 255 aktivnih korisnika širom sveta i USGS, koristeći određeni softver, prati reč „zemljotres“ na različitim jezicima, od tagaloškog (službenog jezika na filipinima) do španskog. Konverzacija na tviteru se kreće od 600 tvitova u minuti, nakon zemljotresa jačine 5.8 rihtera koji je pogodio Javu, do 4000 tvitova u minuti nakon zemljotresa koji je pogodio Virdžiniju 2011, pa sve do zapanjujućih 10000 tvitova u minuti nakon masivnog zemljotresa koji je pogodio Tokio 2011.

„U proseku, u poslednjih 10 meseci, USGS softver je detektovao 19 zemljotresa nedeljno, tri dnevno“, rekao je Paul Earle direktor nacionalnog informacionog centra u USGSu. „Polovina zemljotresa je detektovana za manje od minute, a 90 procenata za manje od dve minute. Najslabiji je bio jačine 1.4 rihtera, a najjači 8.2 rihtera“, rekao je Earle. Svako može da vidi broj tvitova u minuti za skorašnji zemljotres na sledećem tviter nalogu: @USGSted.

Međutim, sa stopom greške od 10 procenata, tviter neće skoro zameniti oficijalne instrumente za detektovanje zemljotresa. Ono što je problem kada se tviter koristi za rano otkrivanje zemljotresa jeste određivanje lokacije, jer samo jedan do dva procenta korisnika taguju svoje tvitove GPS lokacijom. Takođe, samo 30 do 40 procenata korisnika dodaju svoj rodni grad.

Iako tviter ne može da zameni seizmološke instrumente, sa njim seizmolozi mogu da odrede jačinu i uticaj zemljotresa, nekad i pre nego što seizmološki talasi završi svoje kretanje naseljenim regionom. Tvitovi pomažu da se dopune nepotpuni podaci koji nastaju u regionima sa veoma retkom seizmološkom mrežom.

Izvor: Yahoo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.