Makedonci za samo nekoliko sati sakupili 22.000 evra za Srbiju i BiH

Sabirni punktovi za prikupljanje pomoći otvoreni su u Skoplju, Ohridu, Kumanovu, Tetovu, a pomoć se može donirati i u opštinskim organizacijama Crvenog krsta širom zemlje.

Crveni krst Makedonije saopštio je da je otvorio poseban žiro račun – Fond solidarnosti na kome se mogu donirati sredstva. U funkciji je i posebna telefonska liniji na kojoj građani pozivom mogu donirati 100 denera (1,50 eura).

Nakon što su makedonski operateri otvorili posebne telefonske brojeve za doniranje pomoći namenjene poplavljenim područjima, za samo devet sati prikupljeno je 1.429.700 denera, odnosno više od 22.000 eura.

Direktor makedonske elektroprivrede ELEM Dejan Boškovski izjavio je da Makedonija da bi pomogla Srbiji u saniranju posledica nastalih katastrofalnom situacijom svakog sata isporučuje po 80 megavata električne energije.

Portparol makedonske Vlade Aleksandar Đorđiev rekao je, da osim pomoći koja je već upućena Srbiji i BiH, vladine institucije prave analize o slanju dopunskog korpusa pomoći. Prema njegovim rečima, Makedonija je ponudila Srbiji transportni helikopter MI-17 opremljen celokupnom opremom i sa pripadnicima specijalne jedinice koja može da pomogne u prevazilaženju problema nastalih poplavama.

Đorđiev je rekao da je Makedonija spremna da uputi u Srbiju i BiH stručnjake za energetiku, koji bi se uključili u popravke energetskih sistema ovih država.

Makedonija je među prvim zemljama koje su uputile humanitarnu pomoć, tehniku i spasilačke ekipe u BiH i Srbiju.

Izvor: radiosarajevo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.