„Čari“ će se snimati u Srbiji

Jedna od najvećih medijskih korporacija, američki TV gigant CBS planira da u Srbiji snima novu sezonu hit serije “Čari”. Kako saznaje “Blic”, producenti su blizu dogovora sa ovdašnjim kolegama da nove epizode serije na čelu sa holivudskom zvezdom Alisom Milano snime u našoj zemlji.

Atraktivne lokacije i povoljni uslovi za rad, uz kvalitetne domaće filmadžije, samo su neke od prednosti koje strane produkcije žele da iskoriste.

Izgubili smo “Umri muški 5”

Kako saznajemo, malo je falilo da se blokbaster “Umri muški 5”, sa budžetom od 97 miliona evra, snima u Srbiji, ali producenti su procenili da će im se više isplatiti da rade u Bugarskoj. Andželina Žoli odustala je od snimanja u Srbiji zbog istih razloga. Sa druge strane, bilo je mnogo onih koji su odlučili da u našoj zemlji rade. Zbog toga u poslednjih nekoliko godina filmove u Beogradu snimale su velike zvezde poput Džerarda Batlera, Pirsa Brosnana, Džona Kjuzaka, Reifa Fajnsa, Olge Kirilenko, Salme Hajek...

- Hit serija o dobrim vešticama uskoro će snimati kod nas. U američkim medijima pisalo se o povratku “Čari” na televiziju, ali nije bilo poznato da će se upravo u Srbiji snimati nove epizode. Međutim, izvesno je da će se krajem godine prva klapa nove sezone pasti u Beogradu. Jedino se čeka da se stranim filmskim radnicima u Srbiji odobri povraćaj takse za snimanje. U narednih godinu dana državna kasa može da bude punija za više od 1,5 miliona evra samo od poreza za snimanje filmova holivudske produkcije - kaže naš izvor.

Zbog nevraćanja takse u poslednjih pet godina neke filmadžije iz sveta su nas zaobilazile, pa je država po procenama stručnjaka iz Srpske filmske asocijacije izgubila najmanje 100 miliona evra.

- Uspeli smo da se u član 7 Zakona o kinematografiji, koji je usvojen u decembru 2011, nađe i odredba o uvođenju filmskih podsticaja u iznosu od 20 odsto. Zakon je trebalo da stupi na snagu u julu 2012, do kada je trebalo da se donesu sva potrebna podzakonska akta. Međutim, usledili su izbori i ti akti do danas nisu doneti. Zbog nepostojanja odgovarajuće zakonske regulative, po našim procenama, Srbija je u poslednjih nekoliko godina izgubila više od 100 miliona evra, a zaradili smo na koprodukcijama svega oko 40 miliona evra, koliko Prag zaradi za jednu godinu - ističe Ana Ilić iz Srpske filmske asocijacije.

blic

Pogledajte još