DRŽAVNIK VEKA: Predsednik Urugvaja najsiromašniji šef države na svetu, 90 odsto plate daje građanima!

Od svih predsednika država na svetu najsiromašniji je urugvajski – Hose Muhika, koji čak 90 odsto svoje plate deli građanima te zemlje!

(old_image)

Youtube/Prinscreen

Muhika je, zbog svojih neverovatnih odricanja, zaradio nadimak “el presidente mas pobre“. Od 12.500 dolara, koliko iznosi njegova plata, on zadržava svega 1.250, koje troši na osnovne životne troškove.

- Dobro mi je sa toliko novca. Mora da bude, jer znam koliko Urugvajaca preživljava sa mnogo manje – rekao je Muhika nedavno za španski dnevnik “El Mundo”.

Supruga ovog neobičnog državnika radi kao senatorka i takođe donira deo svojih prihoda. Njih dvoje žive u skromnoj seoskoj kući na farmi cveća, a njegova najvrednija kupovina je Folsvagenova “buba” koja košta oko 2.000 dolara. On odbija da živi u predsedničkoj palati i, umesto da se on useli, ustupio je prošle zime ovu raskošnu građevinu beskućnicima, kako bi ih spasao od smrzavanja.

(old_image)

Youtube/Prinscreen

Pre izvesnog vremena predsednik Urugvaja se pojavio na nekom javnom događaju modrog nosa. Upitan za povredu, objasnio je da se desila dok je pomagao susedu da popravi krov posle kišne oluje.

Takođe, Muhika nema račun u banci, niti bilo kakav dug, a zadovoljstvo pronalazi u porodičnom životu i društvu svog ljubimca psa Manuele. Zbog toga ne iznenađuje to što se Urugvaj, od kada je Muhika dođao na vlast 2010. godine, smatra jednom od najmanje korumpiranih na svetu.

(old_image)

Youtube/Prinscreen

Plata predsednika Ururgvaja na godišnejm nivou iznosi 15.000 dolara. To je 5,8 odsto plate premijera Britanije Dejvida Kameruna, 4,2 odsto zarade Stivena Harpera (Kanada), 3,1 odsto prihoda Baraka Obame, 2,9 odsto prihoda Reile Odinge iz Kenije, samo 2,5 odsto Džulije Džilard iz Australije i 0,7 odsto novca koji zaradi Li Hsien Long iz Singapura.

Urugvaj je najmanja nacija Južne Amerike, nakon Surinama. Ipak, ova mala zemlja je treća po razvijenosti na kontinentu, a ne samo da je uspela da izbegne svetsku ekonomsku krizu, već njena ekonomija ima pozitivan trend.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još