Separatisti koriste napredno oružje, Bela kuća pokazala zabrinutost

"Uznemireni sa nastavkom nasilja u istočnoj Ukrajini, uključujući izveštaje da su separatisti oborili ukrajinski vojni helikopter. Sada još ne možemo potvrditi detalje ovih izveštaja, ali smo zabrinuti da to ukazuje da separatisti i dalje imaju pristup naprednom oružju i drugoj pomoći spolja", rekao je portparol Bele kuće Džej Karni.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandr Turčinov tvrdi da je korišćeno oružje prenosni PVO sistem ruske proizvodnje, prenela je agencija AFP.

Vojni ukrajinski helikopter Mi-8 je oboren je juče sofisticiranom raketom zemlja-vazduh, a među poginulima je ukrajinski general.

Karni je nagovestio da bi Rusija mogla da podstiče separatističke snage u Ukrajini i izrazio zabrinutost i za tim posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koje kao taoce drže separatisti u Slavjansku, u regionu Donjecka.

"Neprihvatljivo je da posmatrači budu zarobljeni i treba da budu odmah pušteni. Apelujemo na Rusiju da iskoristi svoj uticaj na te grupe da oslobode posmatrače, razoružaju ih i uključe ih u politički proces", naveo je Karni.

Pro-ruske snage potvrdile su da u pritvoru drže četiri posmatrača OEBS-a, navodi AFP.

Pogledajte još