Ovaj orman je jedini komad nameštaja koji vam treba!

Stručnjaci sa Tehnološkog instituta Masačusets (MIT) predstavili su orman koji reaguje na govor i pokret i po potrebi menja oblik. Jednim potezom ruke može da se transformiše u krevet ili kuhinjski sto, a može i da vam proširi kupatilo.

“Pokazali smo kako “CityHome” može da doprinese da vam stan deluje trostruko veći. Ovo se postiže pomoću sistema zidova koji menjaju oblik i mogu da služe kao nameštaj, prostor za odlaganje stvari, sprava za vežbanje, osvetljenje, kancelarijska oprema i multimedijski uređaj”, objašnjavaju Kent Larson i Hasier Larea sa MIT.

Na snimku najnovijeg prototipa postovanog na internetu, tim dizajnera pita: “Šta kada bi površina od 18 kvadratnih metara postala tri puta veća?” Oni tvrde da je tako nešto moguće ukoliko pokretom pretvorite veliku spavaću sobu u kompletno opremljenu kancelariju, trpezariju za šest osoba, ili udoban dnevni boravak. Pametan sistem osvetljenja očitava aplikacije za podešavanje prirodnog i veštačkog osvetljenja.

Svi stanari učestvuju u procesu prilagođavanja komponenti u skladu sa sopstvenim potrebama. Prototip prikazan na snimku je mehanička kutija dimenzija ormana smeštena u stanu. Sadrži krevet, trpezarijski sto, kuhinjske elemente, plakar i ostavu. Ugrađeni motori po potrebi izbacuju i uvlače svaku pojedinačnu komponentu, a postoji mogućnost pomeranja celog modula za 30 santimetara, u svim pravcima, čime se prostorija povećava ili smanjuje.

Izvor: cafe

Pogledajte još