Snimak sa Zemlje: Očevici smo eksplozije u svemiru stare 12 milijardi godina

Fizičari su izvestili da su njihovi teleskopi prvi primetili i snimili bljesak. Događaj, uzrokovan eksplozijom zvezde, pojavio se nedugo nakon Velikog praska, pre oko 12,1 milijardu godina. Kako naučnici smatraju, Veliki prasak se dogodio pre 13,81 milijardu godina.

Intenzivna svetlost eksplozije nedavno je stigla do Zemlje, a za astronome bi ovo moglo da znači nove informacije o uslovima kakvi su vladali u mladom univerzumu. Smatra se da se bljeskovi gama zraka ispuštaju tokom kolapsa zvezde, na kraju njenog života.

Eksploziju su naučnici prvi put primetili u aprilu, a Mreža koordinata gama zraka (Gamma-ray Coordinates Network – GCN), američke svemirske agencije NASA, zabeležila ju je pod imenom GRB 140419A.

Naučnici nisu dobro upoznati sa bljeskovima gama zraka, ali se oni smatraju veoma važnim, jer su najmoćnije eksplozije u svemiru od Velikog praska, ukazuje “Dejli mejl”.
- Ovi bljeskovi za 10 sekundi ispuste više energije nego što će naše Sunce tokom svog čitavog očekivanog životnog veka od 10 milijardi godina – izjavio je fizičar Farli Ferant, koji je nadgledao opservacije.

Bljeskovi gama zraka potiču od vrelih zvezda, mase 50 puta veće od našeg Sunca. Do eksplozije dolazi kad zvezda ostane bez “goriva” i kolabira, često formirajući crnu rupu. Spoljni omotači se prvi unište, izbacujući materijal u moćnim mlazevima, koji često sadrže gama radijaciju. Kako gama radijacija opada, eksplozija proizvodi vidljiv sjaj. Ova svetlost brzo iščezne. S obzirom da je sjaj GRB 140419A bio jačine 12 – samo 10 puta tamniji od zvezda koje vidimo kroz dvogled na noćnom nebu – a eksplozija se dogodila na samoj ivici vidljivog svemira, ovo je “ekstremno” velika eksplozija, kažu naučnici.

Preuzeto sa: Blic

Pogledajte još