PROSLAVA BOŽIĆA 7. JANUARA: Kako pravoslavni hrišćani širom sveta obeležavaju jedan od najznačajnijih verskih praznika?

Pravoslavni hrišćani širom sveta danas slave Božić, jedan od najznačajnijih verskih praznika.

Više od 200 miliona hrišćana pripada pravoslavnim crkvama. Većina njih Božić obeležava 7. januara po julijanskom kalendaru, za razliku od onih hrišćanskih denominacija koje prate gregorijanski kalendar.

Iako je većina pravoslavnih hrišćana u istočnoj Evropi, liturgije i božićne proslave održavaju se širom sveta - na Bliskom istoku pravoslavlje je najrasprostranjeniji pravac hrišćanstva.

Širom Ukrajine, slavlje je pomutio rat. Ukrajinske trupe u blizini fronta u regionu Donbasa nazdravljaju tokom kratkog predaha.

U Kijevu, vernici pale sveće u Sabornoj crkvi Svetog Vladimira.

U Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, liturgiju je služio patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril. On vodi crkvu od 10 miliona vernika i podržao je rat predsednika Rusije Vladimira Putina u Ukrajini.

U Kremljinu, Vladimir Putin je prisustvovao službi u Blagoveštanskoj sabornoj crkvi. On je pozvao na prekid vatre u Ukrajini u trajanju od 36 sati.

U Srbiji, ljudi su se okupili ispred Hrama Svetog Save u Beogradu kako bi prisustvovali tradicionalnom paljenju badnjaka. Vatra simbolizuje ognjište koje su pripremili pastiri kako bi zagrejali novorođenog Isusa.

U Etiopiji, gde živi oko 36 miliona pravoslavnih hrišćana, sveštenici su služili liturgiju u Crkvi Svete Marije u Lalibeli.

Vernici su se okupili i u Crkvi Rođenja Hristovog u Vitlejemu kako bi obeležili jedan od najznačajnijih dana u verskom kalendaru.

Iako vernici Grčke pravoslavne crkve slave Božić 25. decembra, petak je za njih bio poseban dan - Bogojavljenje.

Vernici su plivali za časnim krstom u Istanbulu u Turskoj.

Izvor: BBC na srpskom
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još