ZORANA MIHAJLOVIĆ UPOZORAVA: Ostaćemo bez gasa zbog rata EU i Rusije?

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović tvrdi da bi izgradnju “Južnog toka” u Srbiji mogao da blokira građanski rat u Ukrajini, pa hitno moramo da obezbedimo izgradnju gasovoda Niš-Dimitrovgrad, kao alternativni put za dobijanje gasa iz Rusije.

Srbija trpi sve jače diplomatske pritiske od strane EU i SAD da se izjasni oko rusko-ukrajinske krize, što indirektno znači i izjašnjavanje o “Južnom toku“, prenose Naše novine.

- Situacija je ozbiljna jer je Evropska komisija zatražila od Bugarske da se stopiraju radovi na “Južnom toku” zbog odnosa Rusija-EU oko Ukrajine. Pre krize s Ukrajinom tražila se neka vrsta dogovara između Brisela i Moskve, ali sada je EK tražila da se stopiraju radovi u zemljama članicama. Srbija je samo deo “Južnog toka” i ne može da utiče na dešavanja, ali moramo hitno da obezbedimo drugi pravac za dotok gasa. To znači da moramo da radimo i na pravcu Niš-Dimitrovgrad i na “Južnom toku”, pa šta bude pre – kaže Mihajlovićeva.

Međutim, finansiranje alternativnog pravca dotoka gasa, zavisi od restruktuiranja “Srbijagasa”, koje zahteva Evropska banka za za obnovu i razvoj (EBRD), a koje još uvek nije sprovedeno.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još