AVGANISTAN: 46 mrtvih u napadima tokom izbora

Poginulo je 11 policajaca, 15 pripadnika Avganistanske nacionalne vojske i 20 civila, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Omar Daudzai.

U napadima je, takođe, poginulo 60 ekstremista, preneo je AFP.

Na izborima 13,5 miliona glasača bira između bivšeg ministra Abdulaha Abdulaha i ekonomskog stručnjaka Ašrafa Ganija.

U prvom krugu izbora održanih 5. aprila, Abdulah (53) osvojio je 45 odsto glasova, a Gani (65) 31,6 odsto glasova.

Ukupno 6.000 biračkih mesta otvoreno je jutros u 7.00 po lokalnom vremenu i pored nedavnih pretnji talibana, koji su rekli da "glasači idu na birališta na sopstveni rizik jer im preti opasnost".

(old_image)

U Avganistanu je stanje najviše pripravnosti. Ukupno 400.000 vojnika i policajaca raspoređeno je po celoj zemlji, a međunarodne mirovne snage NATO-a su spremne da intervenišu ako to bude bilo potrebno.

Prvi zvanični i delimični rezultati biće saopšteni 2. jula, a konačni 22. jula. Novi predsednik će 2. avgusta položiti zakletvu i zvanično započeti mandat.

Novi predsednik naslediće Hamida Karzaija, jedinog šefa države za koga Avganistanci znaju od početka američke invazije na zemlju 2001. godine koja je pokrenuta s ciljem da se svrgne radikalni, talibanski režim.

Karzai prema Ustavu ne može da se kandiduje za treći mandat na funkciji predsednika.

Sledeći avganistanski predsednik treba da nađe način da stabilizuje zemlju, a suočiće se, prema mišljenju analitičara, s nekoliko problema, uključujući očekivano povlačenje stranih vojnika iz Avganistana kasnije ove godine i napadima talibana.

Izvor: RTS

Pogledajte još