U ponedeljak mala matura, đaci iz poplavljenih područja ne odlažu ispit za avgust

Izlaskom na test iz srpskog (maternjeg) jezika, za osmake u Srbiji sutra počinje završni ispit koji traje tri dana, a prosvetne vlasti ističu da je veoma mali broj đaka sa područja Obrenovca, gde su u poplavama najviše stradale škole, odložio maturu za avgust i navode da i ovoga puta testove obezbeđuje policija.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je jutros da je za malu maturu sve spremno i da je ministarstvo učinilo dosta da se pojača bezbednost testova, kroz poštravanje procedura.

On je, gostujući na RTS, takođe rekao da se više od 90 odsto učenika iz poplavljenih područja prijavilo da sada polaže završni ispit, tako da očekivani broj učenika u avgustu neće biti veći nego inače.

Iz ugroženih područja oko 800 učenika polaže maturu od čega ih je najviše iz obrenovačke opštine, skoro 740, a njih 50-ak je maturu odložilo za avgust, što je manje nego kada nismo imali poplave, rekao je pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

Obrenovački đaci polažu maturu u ranije izmeštenim školama u

Beogradu, a distribucija testova počinje danas i trajaće tri dana, i ovoga puta uz asistenciju policije.

Deca sutra polažu test iz maternjeg jezika, u utorak iz matematike a u sredu novouvedeni kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta.

“Nadamo se da će sledeće godine kompletna situacija oko završnog ispita izgledati drugačije i opuštenije, jer ni prošle a ni ove godine matura ne protiče u normalnim okolnostima”, rekao je Antonijević i podsetio na velike pritiske, peticije, proteste protiv trećeg testa pa i zahteve da matura bude ukinuta.

Često je, kako kaže, bilo teško objasniti zašto je matura uopste potrebna i zašto testove, kao nešto što treba da bude normalan, sastavni deo školovanja, mora da razvozi policijska marica.

Testovi su spakovani u sigurnosne kese i kutije, sa šiframa i dopremaju se do punktova. Štampani su u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i to za svaki ispit oko 70.000 listića.

Antonijević, koji je na čelu komisije za sprovođenje završnog ispita, ukazuje na povećanu odgovornost svih učesnika tog procesa, zbog prošlogodišnje krađe i ističe da je za svaki test predviđena jedna kombinacija sa 20 pitanja.

Distribucija ide sukcesivno, tri dana, danas, sutra i u utorak. Testovi se dopremaju do školskih uprava odakle ih preuzimaju direktori škola.

Ispiti će sva tri dana početi u 10 sati i trajaće 120 minuta. Matematika i srpski (maternji) nose po 16 bodova a kombinovani test osam bodova.

Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.

Pripadnici nacionalnih manjina, umesto srpskog, polažu test iz rumunskog, rusinskog, slovačkog, mađarskog, hrvatskog, bugarskog ili albanskog jezika.

Antonijević smatra da je ovog trenutka nezahvalno iznositi prognozu kako će deca uraditi test.

“Posebno što ih čeka novi, treći test i što su ovoga puta sva pitanja nepoznata”, rekao je on i podsetio da su na probnom testu u maju najlošiji bili upravo iz kombinovanog testa, na pitanjima iz fizike, hemije, biologije, dok su bolje uradili istoriju i geografiju.

Preliminarni rezultati biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna.

Predaja popunjenih lista želja rezervisana je za 27. i 28. jun, 6. jula je raspored učenika po školama, a upis u prvom krugu 7. i 8. jula.

Drugi krug traje od 7. do 10 . jula. Osim poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena.

Ministarstvo prosvete ranije je saopštilo da oko 69.530 đaka u junu treba da izađe na završni ispit, a da u srednjim školama ima skoro 78.000 mesta.

Prošle godine 370 odeljenja ostalo je neupisano, ali se ove godine uvode novi profili gimnazijski smer za obdarene učenike za računarstvo, trgovac, bravar-zavarivač, instalater i industrijski mehaničar.

Na završni ispit izlaze i učenici koji su pre nekoliko dana polagali prijemni za upis u umetničke škole, matematičku, filološku gimnaziju, škole u kojima se deo nastave odvija na stranom jeziku, jer je mala matura obavezan test kojim se završava osnovnoškolsko obrazovanje.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još