Vlada razrešila dužnosti direktore Etnografskog i Istorijskog muzeja

Vlada Srbije razrešila je Miroslava Tasića, v. d. direktora Etnografskog muzeja i postavila dr Mirjanu Menković, kustosa savetnika ove institucije. Razrešen je dužnosti i Miroslav Živković, v. d. direktora Istorijskog muzeja Srbije, a postavljena dr Dušica Bojić, kako se navodi u najnovijem „Službenom glasniku”.

I Živković i Tasić bili su u statusu vršioca dužnosti više od godinu dana, što je po Zakonu o kulturi (član 37) osnov za razrešenje.

Miroslav Tasić je pre ove funkcije bio državni sekretar u Ministarstvu kulture. Godinama je, inače, bio zaposlen u Etnografskom muzeju kao sekretar muzeja.

– Razlog smene je to što sam uspešan direktor. Primenjujem Zakon o kulturi, Zakon o radu i Zakon o kulturnim dobrima. Mislim da je lični animozitet u pitanju. Najblaže rečeno nekulturno je smeniti direktora tri dana nakon što je muzej, na čijem je čelu, dobio nagradu „Mihajlo Valtrović” za najbolji muzej godine, koju dodeljuje Muzejsko društvo Srbije– kaže Miroslav Tasić, koji je na javnom konkursu za izbor direktora Etnografskog muzeja u novembru imao 4:1 glas članova tadašnjeg UO koji je sada smenjen.

Miroslav Živković je smenu sa mesta v. d. direktora Istorijskog muzeja Srbije, prokomentarisao ovako:

– Legalno sam izabran na konkursu, a ministar i državni sekretar su poništili odluku UO iz njima znanih razloga. Do mog dolaska u Istorijski muzej Srbije prosečna poseta je bila do 1.500 ljudi, od kad sam v. d. direktora povećana je na 50.000. Prihodi su skočili za hiljadu odsto, dobili smo orden, postali smo institucija od nacionalnog značaja. Inicirao sam prebacivanje posmrtnih ostataka Milunke Savić, postavljanje ploče knezu Mihailu. Izgleda da sam mnogo srpskog uradio i to smeta.

Miroslav Živković postavljen je za v. d. direktora još 2012. godine u vreme ministra Bratislava Petkovića. Potom su, nakon imenovanja Ivana Tasovca, usledili konkursi u institucijama kulture, čije rezultate i predloge UO Ministarstvo kulture nije u obavezi da prihvati.

Konkurs Istorijskog muzeja Srbije raspisan je sredinom septembra prošle godine i tada su se javila dva kandidata Borislav Šurdić i Miroslav Živković. Šurdić je odbijen zbog nepotpune dokumentacije, a oko Miroslava Živkovića se razvila polemika članova UO oko diplome i znanja engleskog jezika.

Tadašnji predsednik UO Ljubodrag Dimić rekao da je Živković za tri godine završio četvorogodišnje studije Fakulteta lepih umetnosti. U međuvremenu, Živković je dostavio sertifikat o zadovoljavajućem nivou znanja engleskog jezika i sa tri glasa „za” i dva „protiv” članova UO izabran je za kandidata direktora IMS. Dimić je u martu podneo i ostavku na mesto predsednika UO Istorijskog muzeja Srbije.

S obzirom da su smenjeni i članovi Upravnih odbora Narodnog pozorišta i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, nije isključeno da dođe do smene direktora i ovih institucija. Nezvanično saznajemo da je kandidat za upravnika Narodnog pozorišta dramaturg Slavko Milanović.

izvor: telegraf

Pogledajte još