PREHLADA ILI ALERGIJA: Pet načina da prepoznate šta vas muči

1. Godišnje doba
Prehlade se javljaju zimi, najčešće nekoliko dana pošto ste bili u kontaktu sa nekim ko je već „zaradio“ virus, piše Huffingtonpost.com. Ukoliko kijate i kašljete od proleća do kraja jeseni, verovatno je u pitanju sezonska alergija.
Ipak, to ne znači da ni u ovo doba ne možete da se prehladite. Naš organizam reaguje na nagle promene vremena, pogotovo ako je imunitet oslabljen.

2. Trajanje simptoma
Ako imate sezonsku alergiju, simptome osećate duže od tri sedmice. Prehlada traje kraće, do dve sedmice.

3. Boja sluzi
Zelena ili žuta sluz iz nosa ukazuju na infekciju. Kad kinete i pođe vam bezbojna „vodica“ iz nosa, to je znak da imate alergiju.

4. Temperatura i bolovi u mišićima
Osobe koje imaju infekciju, osećaju bolove u mišićima i imaju povišenu telesnu temperaturu. Ako vam samo suze oči i kijate, a nemate temperaturu i ne osećate malaksalost, reč je o sezonskoj alergiji.

5. „Alergijski pozdrav“
Obratite pažnju na način na koji dodirujete nos. Što bi psiholozi rekli, osvestite svoje pokrete. Ukoliko često dlanovima dodirujete nos da biste ublažili svrab, imate alergiju. Uradite test i ustanovite na šta ste alergični, pa u dogovoru sa doktorom pokušajte da svedete nivo reakcije organizma na najmanju moguću meru.

Pogledajte još