Srpski đaci prerano odustaju od obrazovanja, a još uvek nemamo sistem koji bi ih sprečio

U Strategiji razvoja obrazovanja do 2020. godine definisano je da broj takozvanog dropauta (dece koja ranije napuste školovanje) ne sme biti veći od pet odsto, rečeno je na skupu u organizaciji Zapadnobalkanskog instituta.

U gimnazijama je, kako je rečeno, oko 10 odsto mladih koji ne završe školovanje, a u srednjim stručnim školama i do 30 procenata.

Istakavši da je obrazovna struktura stanovništva Srbije nepovoljna, Marko Stojanović iz Instituta, podsetio je na ranije istraživanje koje je pokazalo da se broj dece iz siromašnih i društveno osetljivih porodica koja prerano napuštaju školovanje povećao sa šest na 12 procenata u periodu od 2002. do 2007. godine.

Inače, prema podacima iz 2011. godine, 21,9 odsto stanovništva uzrasta starijeg od 15 godina nema završenu osnovnu školu, rekao je Stojanoviić i naveo da je neophodno identifikovati uzroke prevremenog napuštanja škole i sačiniti sistemske mere za rešavanje ovog problema.

Zapadnobalkanski institut je, kako je rečeno, razvio program Tutoring Srbija, čiji je cilj da doprinese smanjenju stope preraranog napuštanja školovanja i da unapredi ishode učenja.

Od februara 2014. godine program, koji finansira Ambasada SAD u Srbiji, se pilotira u Raškoj, Aleksincu i Vranju.

Izvor: blic

Pogledajte još