DANAS JE DAN IZBEGLICA: Ne zaboravimo egzodus Srba iz Hrvatske i s Kosova! (VIDEO)

Danas se obeležava Svetski dan izbeglica, posvećen podizanju svesti o položaju izbeglica širom sveta, a podsećamo vas na progon Srba iz Kninske Krajine i sa Kosova i Metohije koji je Srbiji doneo preko 300.000 izbeglih lica!

Ujedinjene nacije saopštile su da danas u svetu ima više od 50 miliona lica koja su prisiljena da ne žive u svojim domovima, to je najviše od Drugog svetskog rata.

Srbija je u više navrata imala priliku da vidi jezive prizore izbegličkih kolona Srba, kako iz Hrvatska 5. avgusta 1995. godine posle operacije Oluja i bežanja srpskog naroda pred naletima Vojske Hrvatske, tako i 19. juna 1999. godine sa Kosova i Metohije nakon prestanka bombardovanja Srbije i povlačenja Vojske Jugoslavije iz Prištine, ali i 17. marta 2004. godine posle paljenja srpskih crkava i manastira širom Kosova.

Sva ova tužna dešavanja dovela su do brojke od preko 300.000 izbeglih ili raseljenih lica, pretežno Srba koji su se doselili u Srbiju!

Iako je prošlo mnogo godina od jezivih scena kolona izbelica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima, takve slike i danas ostaju zapamćene uz parolu: “Da se nikad ne ponovi”!

Povodom Svetskog dana izbeglica, predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta uputio pismo premijeru hrvatske vlade Zoranu Milanoviću u kome se traži rešavanje 15 problema izbeglih, kao i Srba povratnika u Hrvatsku!

Linta je pismo predao u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, nakon čega je novinarima rekao da predstavnici udruženja izbeglih i prognanih traže od Vlade Hrvatske da pokaže stvarnu političku volju da se pronađu pravična i trajna rešenja za probleme sa kojima se suočavaju oštećeni građani.

Među 15 problema sa kojima se suočavaju proterani i Srbi povratnici u Hrvatskoj su i obezbeđivanje istih uslova otkupa za bivše nosioce stanarskog prava, koji su dobili takozvani alternativni stan u Hrvatskoj putem programa stambenog zbrinjavanja. Uz pravičnu naknadu za uništenu, oštećenu i nestalu pokretnu i nepokretnu imovinu, traži se i isplata dospelih, a neisplaćenih penzija, kao i priznavanje kompletnog radnog staža do 1991. godine i pojednostavljanje procedura u vezi sa priznavanjem radnog staža za period od 1991. do 1995. godine.

Koalicija udruženja izbeglica traži da se obezbedi isplata devizne i dinarske štednje, pravo na akcije ili novčana naknada za neučestvovanje u procesu privatizacije, kao i prekid sudskih postupaka protiv Srba koji ne žive u obnovljenim kućama u Hrvatskoj ili su ih iznajmili i prodali.

Traži se i revizija presuda za ratne zločine donesenih u odsustvu okrivljenih, pošteno procesuiranje ratnih zločina i drugih krivičnih dela iz ratnog perioda i prestanak zloupotreba spiskova osumnjičenih i optuženih, u svrhu zastrašivanja proteranih Srba.

Zahteva se i proces završetka procesa ekshumacije i identifikacije nestalih, kao i primena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, koji Srbima u Hrvatskoj obezbeđuje i pravo na kulturnu autonomiju i zaštitu nacionalnog i kulturnog identiteta.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još