SRAMOTA: Pogledajte na kom mestu evropske rang liste se nalazi srpsko zdravstvo

Prema istraživanju obavljenom za potrebe Evropskog parlamenta, srpsko zdravstvo je na poslednjem 35. mestu. Na osnovu dostupnosti, kvaliteta i brzine zdravstvenih usluga ocenjuje se zdravstveni sistem.

Evropski zdravstveni potrošački indeks dodelio je zdravstvu u Srbiji 451 bod, od mogućih hiljadu. Primera radi, Holandija je dobila 870 bodova. Inače, najlošije smo ocenjeni dva puta za redom – 2012. i 2013. godine.

"Očigledno da to nismo ozbiljno shvatili, da nismo adekvatno radili na poboljšanju zdravstvene situacije u Srbiji", rekao je Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Po mišljenju dr Draška Karađinovića, razlog za poslednje mesto u Evropi nisu finansije, jer kako je rekao – Srbija ulaže više novca u zdravstvo od Albanije, Rumunije i Bugarske koje su bolje ocenjene.

“Suština borbe protiv korupcije je borba protiv sistemske korupcije, jer “mala” korupcija je samo posledica ove sistemske", dodao je Karađinović.

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih izjavila je da građani nisu prijavljivali korupciju, ali su se žalili na kol centre i liste čekanja.

"Jedna od šest kategorija koje se boduju je prevencija, moramo poraditi na prevenciji, kao i na kvalitetu i dostupnosti zdravstvenih usluga. Lošija je i situacija sa listama čekanja", naglasila je Danijela Stanković Baričak, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

Prema oceni državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Berislava Vekića, upravo su liste čekanja, pored dopunskog rada i zapošljavanja segmenti korupcije.

kurir

Pogledajte još