Jadranka Šešelj: Očekujem da Voju puste do kraja sledeće nedelje!

Očekujem da Voju iz haškog suda puste do kraja sledeće nedelje! Ovo je za Kurir rekla Jadranka Šešelj, supruga lidera Srpske radikalne stranke, koja se nada da će se do tada završiti sve pravne procedure u vezi s postupkom sudskog veća za njegovo privremeno puštanje na slobodu nakon više od 11 godina pritvora.

Optimizam
- Svoj optimizam temeljim na presedanu koji je sudsko veće napravilo jer je ono pokrenulo postupak za privremeno puštanje na slobodu bez njegovog zvaničnog zahteva. Čula sam se juče s Vojom, ali on o tome uopšte ne želi da priča, niti ja insistiram. Možda sam preveliki optimista i smatram da je haški sud najzad uvideo sav besmisao njegovog tamnovanja, ali ukoliko bude na sceni drugi scenario i zadrže ga u pritvoru, onda je ova ponuda bila samo pro forme. Kad to kažem, imam na umu slučaj Ramuša Haradinaja, koji je pušten na privremenu slobodu, a nije mu zabranjeno da se bavi politikom, što se od Voje traži - kaže Šešeljeva. Ona dodaje da njen suprug ni po koju cenu neće pristati na to da mu se ograniče ljudska prava i da to haški sud zna.

Neće nanogicu
- On je jasno rekao da ni na kakve nanogice ili povlačenje iz javnog života neće pristati. Ako bi na to pristao, on bi pogazio sve ono zbog čega je već 11 godina u pritvoru. Za njega ceo ovaj postupak sudskog veća ima veliki značaj jer je dokaz da je on uspeo da pobedi Haški tribunal, i to sam, bez države, čiju pomoć nije želeo - dodaje Šešeljeva.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. U pritvoru je već 11 godina i pet meseci, a sudsko veće je 16. juna pokrenulo postupak za njegovo privremeno puštanje na slobodu do izricanja pravosnažne presude.

izvor: pressonline

Pogledajte još