Šest od 10 lekara ne traži mito

Rezultate istraživanja je danas predstavilo udruženje "Srbija u pokretu" i USAID.

Istraživanje je rađeno u okviru šestomesečnog projekta "Bolnice bez korupcije", a rad lekara i stepen korupcije ocenjivali su stacionirani pacijenti u tih pet ustanova.

Predsednik udruženja "Srbija u pokretu" Predrag Stojčić kazao je na konferenciji za novinare da direktna izloženost pacijenata korupciji nije bitno smanjena, sa 13 na 12 odsto, odnosno za jedan odsto što se može racunati i kao statistička greška.

Takođe, posle projekta otvoreno traženje poklona od pacijenata smanjeno je sa 14 odsto na nulu, indirektno traženje poklona smanjeno sa 25 na 16 odsto, ali je traženje poklona preko treće osobe povećano sa 20 na 28 odsto, rekao je Stojčić.

U projektu su učestvovala 452 lekara iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Zdravstvenog centra "Studenica" u Kraljevu, Opšte bolnice u Vršcu, Specijalne bolnice "Merkur" u Vrnjačkoj Banji i Kliničko bolničkog centra Zemun.

U međuvremenu održane su i antikorupcione radionice, o mehanizmima zaštite od korupcije, u kojima su učestvovala 452 građana iz Beograda, Niša, Vranja, Užica i Novog Sada.

Izvor: Beta

Pogledajte još