Vučić tokom leta još dva puta s Merkelovom

Vučić bi sa Merkelovom u narednim mesecima trebalo da se sretne dva puta - sredinom jula u Dubrovniku, i još jednom, krajem avgusta, u Berlinu. Međutim, on bi u Nemačku prestonicu mogao ponovo da putuje već sledećeg ponedeljka, na berlinsko otvaranje Foruma Srbija - Nemačka.

Rad Foruma 30. juna otvoriće nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer, a očekuje se da otvaranju prisustvuju i počasni članovi Foruma, među kojima su Vučić i Ružica Đinđić. Forum je svoju promociju imao u Beogradu, pre mesec i po, a otvaranju je kao specijalan gost prisustvovao i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

Srpski premijer uskoro bi trebalo da dobije pozivnicu i za Dubrovnik, gde je za sredinu sledećeg meseca planiran sastanak lidera regiona u okviru "Brdo procesa". Hrvatska je ove godine domaćin ovog samita, a specijalni gost nemačka kancelarka.

Merkelova, koja želi da pokaže da Nemačka nije izgubila interes za Balkan, 28. avgusta u Berlinu organizuje i konferenciju zemalja zapadnog Balkana, na koju su pozvani pozvani premijeri, šefovi diplomatija i ministri ekonomije Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Tada bi još jednom trebalo da bude potvrđena evropska perspektiva Srbije i celog regiona, kao i podrška Nemačke Beogradu u što lakšem savlađivanju svih stepenica do konačnog članstva u EU.

Izvor: Večernje novosti

Pogledajte još