Hrvatska omogućava gej parovima sklapanje "životnog partnerstva"

Premijer Zoran Milanović rekao je na sednici vlade da se Hrvatska tim predlogom zakona usklađuje s rešenjima iz uglavnom zapadnih država.

"Verujemo da zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vređa. To je jedan ljudski zakon, zakon koji uključuje, a ne isključuje", rekao je Milanović.

Predlog zakona uvodi instituciju životnog partnerstva kao formu zajedničkog života istopolnih osoba, dok institucija braka i dalje ostaje ograničena na heteroseksualne osobe. Istopolnim parovima se takođe osigurava i pristup većini konkretnih prava koja uživaju heteroseksualne zajednice, osim usvajanja dece. Istopolnim parovima se takođe osigurava i pristup većini konkretnih prava koja uživaju heteroseksualne zajednice, osim usvajanja dece.

Udruženje Zagreb prajd pozdravilo je odluku vlade i ocenilo da je prepoznavanje, regulisanje i zaštita porodičnog života istopolnih parova pozitivan pomak i korak napred. Oni su u saopštenju, međutim, ukazali da predloženi zakon i dalje potvrđuje diskriminaciju i podelu građana i građanki na institucije za "heteroseksualne porodice" (bračna i vanbračna zajednica) i "neheteroseksualne porodice" (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo).

Očekuje se da će Sabor do kraja jula usvojiti predloženi zakon. U Hrvatskoj se od 2003. istopolnim zajednicama priznaje status "neregistrovane kohabitacije". U decembru prošle godine u Hrvatskoj je održan referendum na kojem je većina izašlih birača odlučila da se Ustavom brak definiše kao zajednica muškarca i žene.

Referendum je raspisan na osnovu oko 750.000 potpisa koje je prikupila izrazito konzervativna građanska inicijativa "U ime obitelji", uz podršku Katoličke crkve u Hrvatskoj i desno orijentisanih političkih stranaka. Oni su na taj način želeli da unapred onemoguće izjednačavanje prava homoseksualnih i heteroseksualnih zajednica.

Prethodno je vladajuća koalicija levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom najavila donošenje zakona o partnerstvu kojim bi homoseksualnim zajednicama data veća prava, što je obećano i u predizbornoj kampanji.

Izbor: pressonline.rs

Pogledajte još