SRS: Ako režim postupi po nalogu Haga, učestvovaće u zaveri protiv Šešelja!

"Ako bi režim (premijera) Aleksandra Vučića i (predsednika) Tomislava Nikolića postupio po nalogu pretresnog veća, onda bi s njima učestvovali u zaveri protiv Vojislava Šešelja", navodi se u saopštenju SRS-a.

Haški tribunal pozvao je juče Vladu Srbije da se izjasni o garancijama za moguće puštanje Vojislava Šešelja na privremenu slobodu do izricanja presude.

Raspravno veće predsedavajućeg sudije Žan-Kloda Antonetija zatražilo je od vlasti u Beogradu da se izjasne da li mogu da garantuju za sprovođenje uslova pod kojim bi Šešelj, na inicijativu samog veća, bio privremeno oslobođen.

"Šešelj se već izjasnio pod kojim uslovima bi prihvatio eventualno puštanje na privremenu slobodu i postupanje režima suprotno Šešeljevim uslovima predstavljalo bi direktan obračun s njim", ističe SRS.

Od srpske vlade se traži i da "obeća da će Šešelja smesta uhapsiti ako prekrši uslove i oduzeti mu pasoš i ne dozvoliti mu da se bilo gde kreće ili putuje s mesta gde će boraviti".

Vlada Srbije će morati da garantuje i Šešeljevu bezbednost tokom boravka na privremenoj slobodi i Tribunal obavestiti ako ona bude ugrožena. Od vlasti u Beogradu očekuje se i da spreči Šešeljev kontakt sa žrtvama i svedocima, kao i mogućnost njegovog uticaja na njih u bilo kakvom obliku.

Ukoliko Šešelj prekrši uslove, srpske vlasti biće dužne da odmah obaveste Tribunal. Rok za izjašnjavanje vlasti Srbije o garancijama za Šešelja je nedelju dana.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je juče da nije zvanično obavešteno o zahtevu Haškog tribunala da se izjasni o garancijama za moguće puštanje optuženog Vojislava Šešelja na privremenu slobodu do izricanja presude.

U Ministarstvu pravde agenciji Beta je rečeno da po proceduri Haški tribunal o sličnim zahtevima obaveštava Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, koje zatim zahteve šalje Ministarstvu pravde, zaduženom za međunarodnu pravnu pomoć.

Izvor: Blic

Pogledajte još