I OVO JE VERA? Hrišćani u Iraku plaćaju ako ne žele da pređu u islam!

Sunitski ekstremisti iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koji su prošle nedelje zauzeli ovaj drugi po veličini grad u Iraku, sastavili su “ugovor sa gradom” u 16 tačaka koji predstavlja radikalnu primenu šerijatskog zakona.

- Probali ste sve svetovne sisteme vlasti – monarhiju, republiku, Sadama Huseina – i u svima ste bili žrtve: sada je stiglo vreme da prihvatite islamsku državu- piše u “ugovoru”.

Irački sveštenik Esa za italijanski dnevnik “Korijere dela sera” kaže da džihadisti pljačkaju i uništavaju crkve na osvojenim teritorijama.
- Oni su se zarekli da će izbrisati svaki trag hrišćanstva i to sada i rade – priča ovaj sveštenik iz Bagdada.

(old_image)

ilustracija/yayimages

Svi hrišćani i Jevreji označeni su starim izrazom “dimi” koji je nekada važio za nemuslimane i prisiljeni su da plaćaju džiziju, posebni porez kakav je postojao i u Otomanskom carstvu. Tahir Esa, 35-godišnji hrišćanski sveštenik iz Bagdada, kaže da zbog ovih mera pokušavaju da iz Mosula izvuku poslednjih 500 preostalih hrišćana.

- Džizija je bukvalno bila kap koja je prelila čašu. Traže najmanje 250 dolara po odrasloj osobi. Neverovatna suma kada se ima na umu da prosečna plata jedva prelazi 500 dolara, a pogotovo kada se zna da danas praktično niko i ne radi. Kako onda mogu to da plate? – uznemireno navodi Esa i dodaje da je hrišćanima u Mosulu alternativa ili da pređu u islam ili ih čeka progon, a svakome ko se pobuni islamisti će oduzeti celokupnu imovinu.

U sirijskom gradu Manbidž, koji je pod kontrolom boraca ISIL-a, oni pod pretnjom oružjem drže više od 140 kidnapovanih kurdskih dečaka uzrasta između 14 i 16 godina. Islamisti ih prisiljavaju da gledaju odsecanja glave, pripremajući ih za zadatke bombaša samoubica. Iz Abu Graiba, grada na oko 20 kilometara zapadno od prestonice Bagdada, ekstremisti su već prognali četrdesetak hrišćanskih porodica.

“Ugovora sa gradom”, koji ne važi samo u Mosulu već i drugim mestima pokrajine Ninive, mora da se pridržava svako ko namerava da tu živi, a u njemu, između ostalog, stoji i obaveza javnog pokajanja za sve policajce i vojnike koji su bili pod komandom vlade šiitskog premijera Nurija al Malikija. Žene su doslovce dobile naredbu da “moraju da ostanu u kući i izlaze samo ako je neophodno jer je njihova uloga da obezbede stabilnost porodičnog doma”.

Pored toga, predviđene su surove kazne za lopove u vidu odsecanja udova, a još surovija u vidu razapinjanja za teža krivična dela. Smrtna kazna preti svakome ko odbaci islam kao religiju ili promoviše politeizam. Upotreba alkohola i droga je zabranjena.

Izvor: Telegraf.rs

Pogledajte još