KONAČNO: Direktni letovi za SAD omogućeni i Srbiji!

Srbija je danas dobila od Američke federalne vazduhoplovne administracije (FAA) dozvolu za letove do SAD, što će omogućiti Er Srbiji da uspostavi direktne letove do severnoameričkog kontinenta, izjavio je v.d. direktora Direktorata za civilno vazaduhoplovstvo Srbije Milan Živanović.

"Danas smo dobili konačno, preko predstavnika američke ambasade, nakon sprovedenih inspekcija ove i prošle godine, zvaničnu potvrdu da je Srbija ispunila sve uslove vazduhoplovne bezbednosti i da smo svrstvani u kategoriju 1", istakao je Živanović.

On je naglasio da je to ogroman uspeh Srbije i Direktorata, podsetivši da je Srbija 2002. godine svrstna u kategoriju 2 i da nije imala mogućnosti direktnih letova do SAD.

Do 1992. je postojala mogućnost direktnih letova od SAD, ali su letovi obustvljeni zbog sankcija.

Dobijanjem kategorije 1 aviokompanije iz Srbije mogu da apliciraju za uspostavljanje direktnih letova.

"Er Srbija i eventualno druge srpske aviokompanije mogu da traže dozvolu kod američkog Ministarstva saobraćaja, koje daje dozvolu za određenu liniju. Na aviokompaniji je sada kada će to uraditi - kada ispita tržište, nabavi širokotrupne avione...", naveo je čelnik Direktorata.

Dobijanje kategorije 1 je podrazumevalo čitav niz provera u obalsti vazduhoplovne bezbednosti - regulative, nadzora, organizacija i inspekcija, što je sve u nadležnosti Direktorata.

"Konačno smo dobili potvrdu da smo ispunili sve stroge uslove FAA", naglasio je on dodajući da je Srbija tako potvrdila izuzetno visok nivo vazduhoplovne bezbednosti koji ima u Evropi, a sada i u SAD.

Pored zahteva koje se šalje američkom Ministarstvu saobraćaja prilikom apliciranja, potrebno je i da njihova agencija proveri bezbednost aeorodroma, rekao je Zivanović i dodao da su to proceduralne stvari koje Srbija ispunjava.

On je dodao da treba potpisati i novi bilateralni sporazum u oblasti vazdušnog saobraćaja između Srbije i SAD, s obzirom da je sadašnji zastareo.

Izvor: Novosti

Pogledajte još