URADI SAM: Napravite sopstveni uređaj za virtuelnu realnost!

U poslednjih nekoliko godina zabeležen je veliki napredak na polju virtuelne stvarnosti, međutim autorima aplikacija za to je i dalje potreban skup hardver.

Za sve one koji sebi ne mogu da priušte Oculus Rift Google je na svojoj konferenciji I/O u San Francisku predstavio projekat Cardboard (karton) koji omogućava svakom da pomoću nekoliko jeftinih materijala i pametnog telefona sa Androidom napravi sopstveni uređaj za virtuelnu stvarnost.

"Želimo da svi iskuse virtuelnu stvarnost na jednostavan, zabavan i jeftin način. To je cilj projekta Cardboard", piše na zvaničnoj stranici projekta.

Google je developerima na konferenciji predstavio gotov proizvod, ali uređaj možete napraviti i sami. Potrebni su vam komad kartona, sočiva, magneti, čičak, gumena traka i smartfon, a detaljnija uputstva možete pronaći ovde.

Potpuno kompatibilni smartfoni su Google Nexus 4 i 5, Moto X, Samsung Galaxy S4 i S5 ali i originalni Galaxy Nexus, delimično kompatibilni su HTC One, Motorola Moto G i Galaxy S3, međutim Google kaže da Cardboard radi s većinom modernih smartfona s Androidom (4,2 ili noviji).

Kako bi sve funkcionisalo morate da uključite NFC i instalirate odgovarajuću aplikaciju.

Izvor: B92

Pogledajte još