NSA prisluškivala građane Srbije

Srbija je interesantna za NSA najviše kada je reč o mogućem delovanju grupa povezanih sa radikalnim islamistima, a sigurno je da je i zbog odnosa sa Rusijom interesantna komunikacija domaćih političara, rekao je sagovornik iz Vojnobezbednosne agencije.

Razgovori državnog vrha su zaštićeni od prisluškivanja spolja, ali zaštite nema za međudržavne razgovore.

Srpske službe poseduju sistem zaštite kojim ometaju slušanje razgovora koji se vode na teritoriji naše države.

Ovdašnji funkcioneri mogu biti manje više bezbrižni kada je reč o pokušajima službi koje iz inostranstva nastoje da ih prisluškuju. Problem je zaštita razgovora sa sagovornicima van granica Srbije, od čega nisu zaštićeni ni funkcioneri država koje mnogo više novca ulažu u bezbednosne tehnologije.

Najbolji primer je kancelarka Angela Merkel koja je prisluškivana, a poslednji pokušaj u nizu zaštite njene komunikacije jeste specijalni telefon sa čipom pravljen u Nemačkoj.

U BIA juče nisu želeli da komentarišu navode o NSA, kao ni da kažu imaju li saznanja o tome da je NSA od 2010, kada je dobijena dozvola za prikupljanje poverljivih podataka, prisluškivala u Srbiji.

Iako na tržištu postoje telefoni koji kriptuju, odnosno šifruju razgovore, domaći političari ih nemaju.

"Vašington post" je objavio juče da je američka Nacionalna agencija za bezbednost, sudeći po najpoverljivijim dokumentima, bila ovlašćena da "presreće komunikacije" širom planete.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još