Opšta bolnica Kruševac: Pacijenti izloženi zarazama, a radnici otrovima!

Snimak pod nazivom „Šokantno! Opšta bolnica Kruševac - prvi deo“, koji prati tekst u kome se između ostalog tvrdi da su „radnici direktno izloženi otrovnom medicinskom otpadu, da se pacijentima hrana služi u nehigijenskim uslova“ te da su „izloženi zarazama“ osvanuo je ovih dana na „Jutjubu“. Autor video-materijala, koji na snimku poručuje i da se prikazane „slike neće videti ni na jednom mediju“, najviše pažnje posvetio je zgradi Tehničke službe o kojoj su „Novosti“ pisale u januaru.

U bolnici odbacuju tvrdnje o opasnostima po zdravlje, ističući da „ni zdravstveni ni nemedicinski radnici nikako nisu direktno izloženi otrovnom medicinskom otpadu pošto u okviru bolnice funkcioniše Regionalni centar za tretman medicinskog otpada, pa odeljenjske procedure nalažu pravilno skladištenje (kese i kantice) infektivnog od medicinskog otpada“. Dodaju da „zbog striktnih protokola, ni pacijenti nisu izloženi zarazama“.

- Ovo što vidite je samo deo pravog stanja... - deo je poruke sa snimka, koji je odgledan više od 2.300 puta, a gde se komentariše i put distribucije bolničke hrane pored jedne, u trenutku snimanja, pune kante đubreta.

PRIZORI
Nabacani komadi nameštaja i drugih predmeta u zgradi Tehničke službe takođe se vide na snimku zajedno sa sablasnim noćnim snimkom zgrade. U bolnici ističu da ostatak zdanja, gde su smeštene radionice i administracija, služi za skladištenje rashodovanih stvari, koje čekaju na otpis i tendersku prodaju kao sekundarne sirovine.

Što se tiče zgrade Tehničke službe, „Novostima“ je u bolnici predočeno da se ova služba nalazi u staroj zgradi tzv. zaraznog odeljenja sagrađenoj 20. godine prošlog veka, da je pod zaštitom, ali i vidno oronula. Rušenje, ali ni kompletno renoviranje nije moguće zbog loše finansijske situacije. Projekat za renoviranje je zbog nerentabilnosti odbijen.

- U ovoj zgradi su smeštene administracija naše službe i radionice, jer nam je posao tehničko održavanje svih zgrada unutar bolničkog kruga, što uspešno radimo iako nas ima samo 17 - kaže nam Boban Sarić, šef Tehničke službe. - Uslovi nisu kao u hirurškoj sali, ali pacijenti su oduvek bili prioritet.

HRANU VOZE LIFTOM
U službi navode da nemaju veze sa distribucijom hrane i medicinskim otpadom. Bolnički obroci se iz kuhinje prenose vozilom do lifta za transport namirnica, a zatim do odeljenja. Klasičan otpad se razvozi pet - šest puta nedeljno, a „opasan“ nakon svakodnevnog sakupljanja, te detaljne obrade u posebnom centru, „ide“ van bolnice na propisano mesto.

Pogledajte video...

Izvor: novosti

Pogledajte još