Nema potvrde da su komarci u Srbiji zaraženi virusom zapadnog Nila

Zbog najezde tih insekata u Pančevu i Kovinu je proglašena vanredna situacija, a prema rečima direktorke Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dragane Despot, lokalne samouprave nisu spremno dočekale sezonu i nisu izdvojile dovoljno sredstava za zaprašivanje.

Despot kaže da je Zavod za biocide zadužen za praćenje i detekciju virusa zapadnog Nila kod komaraca u celoj Srbiji i da se trenutno situacija prati u svim poplavljenim područjima u 72 opštine.

"Mi smo u aprilu počeli sa praćenjem brojnosti i vrste komaraca na terenu, kao i prisustva virusa zapadnog Nila. Sa poslednjim, noćašnjim rezultatima još uvek nismo detektovali prisustvo virusa kod komaraca", rekla je Despot.

Ona je ukazala da veliki broj komaraca povećava rizik za prenošenje zaraze i da zavod nedeljno šalje izveštaje nadležnim institucijama i ministarstvu zdravlja kao i lokalnim samoupravama sa preporukom na kojim lokacijama treba intenzivnije tretirati komarce zbog povećanja brojnosti.

"Zbog velikog broja komaraca u svih 72 opštine koje su bile poplavljene dali smo preporuku da mora hitno da se reaguje i da se radi zaprašivanje. Medutim, ne mogu reći da su lokalne samouprave spremne i da je izdvojeno dovoljno sredstava za te namene"
, naglašava Despot.

Direktorka zavoda kaže i da su u stalnmom kontaktu sa Institutom Batut i da je prema poslednjim informacijama koje su od njih dobili u Srbiji zabeleženo deset "verovatnih slučajeva virusa zapadnog Nila", ali da nijedan slučaj nije laboratorijski potvrđen - analizom likvora u Torlaku.

"Deset verovatnih slučajeva ne znači i da imamo deset obolelih od virusa zapadnog Nila. Mi svakodnevno razmenjujemo informacije i držimo sve pod kontrolom"
, rekla je Despot.

U Institutu Torlak kažu da laboratorijski nije potvrđeno prisustvo virusa zapadnog Nila kod pacijenata, dok u Klinici za infektivne i tropske bolesti kažu da su do sada imali nekoliko lakših pacijenata za koje se pretpostavlja da su zaraženi virusom zapadnog Nila.

"One teške forme bolesti- encefalitise i meningitise, koje smo imali prošle godine za sada nemamo. Imali smo samo lakše pojedinačne forme koje su išle kao gripozna stanja"
, rekao je Tanjugu direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti prof. Dragan Delić.

On kaže da je situacija ove godine povoljnija nego prošle godine kada je u ovo vreme bilo teških formi oboljevanja.

"Jeste da je veliki broj komaraca, ali sve zavisi da li su oni zaraženi. Može se desiti da bude veliki broj komaraca, ali da nisu zaraženi virusom zapadnog Nila pa da nema oboljevanja", pojašnjava Delić.

On je podsetio da je tokom prošle godine u Klinici za infektivne i tropske bolesti lečeno 182 pacijenta i da je smrtnost bila 12,5 odsto.

U 80 odsto slučajeva kod uboda komaraca koji nose virus zapadnog Nila ne razvija se nikakva simptomatologija, dok kod 20 odsto slučajeva simptomatologija je slična prehladi- javlja se malaksalost, groznica, povišna temperatura, dok samo kod jedan odsto inficiranih dolazi do razvoja težih oblika bolesti- meningitisa i encefalitisa.

Izvor: Novosti online

Pogledajte još