Palestinci raketama gađali izraelski nuklearni reaktor

Protivraketna baterija "gvozdena kupola" je presrela jednu raketu, a druge dve su pale na otvoreno područje i nema naznaka da je bilo koji deo reaktora oštećen, javljaju izraelski mediji.

Hamas je preuzeo odgovornost za te rakete, potvrdivši da je to bio pokušaj udara na reaktor. Pripadnici vojnog krila Hamasa, Brigada Izadin al-Kasam, rekli su da su lansirali rakete M-75 dugog dometa u pravcu Dimone.

Samo nekoliko minuta kasnije "gvozdena kupola" je presrela rakete nad centralnim Izraelom, drugog dana izraelske ofanzive na pojas Gaze.

Danas popodne su dve rakete presretnute i u širem području Tel Aviva, a jutros su u istom području oborene takođe dve.

Ni u jednom od napada nije bilo povreda, ni štete. Islamski džihad je preuzeo odgovornost a ispaljivanje raketa ka Tel Avivu.

Sirene za vazdušnu uzbunu oglasile su se danas takodje u Zihron Jakovu, oko 130 kilometara udaljenom od granice pojasa Gaze. Dve rakete su pale u otvoreno područje južno od Haife, što je kako je rečeno, najdublje u izraelskoj teritoriji.

Izraelski televizijski Kanal dva javio je da se možda radi o raketama tipa M-302 sirijske proizvodnje od kojih je jedna pala takodje na sever kraj Hadera, preko 100 kilometara od Gaze.

Samo danas ispaljeno je preko 80 raketa na Izrael. Izraelska vojska je u utorak rano ujutru pokrenula ofanzivu Zaštitna ivica sa ciljem da zauvek zaustavi raketiranje iz pojasa Gaze.

Izvor: B92

Pogledajte još